Vad är Murphy’s Law?

Murphy's Law ofta uttrycks som "Om något kan gå fel, kommer den. " Ibland "och vid sämsta möjliga tidpunkt" skall läggas till i slutet av ordspråket. Många problem, brister och olägenheter tillskrivs Murphy's Law, men de flesta vet inte var namnet kommer ifrån.

Murphy's Law är vanligen tros vara uppkallad efter kapten Edward Murphy, en utveckling ingenjör med United States Air Force. Under 1940 och 1950 arbetade han med acceleration och retardation experiment på Edwards Air Force Base. Murphy's Law troligen gjorts under hans projekt med Dr. John Paul Stapp.

Dr John Paul Stapp utformad experiment kring allvar krafter, eller G-krafter. Han red på en raket motordriven skoter som steg till över 630 miles per timme (över 1000 km per timme). G-krafterna var extrema och obehagliga, men ännu värre var det faktum att alla sensorer skadats. När Stapp klev av skotern, läser varje sensor "noll. "

Captain Murphy kontrollerat sensorer och, till hans förtret, lärde att varje sensorn har installerats på fel sätt. Han kommenterade att om folk hade alternativ om hur man kan göra något, med ett av dessa alternativ leder till katastrof, kommer folk alltid välja det alternativ som har ett katastrofalt resultat.

Murphy's Law är en god anledning ingenjörer alltid testa, testa och testa allt. De måste tänka varje möjlig katastrofal utgång så att dessa resultat inte förverkligas. Använda Murphy's Law vid utformningen av ny teknik kallas även "defensiv design" eller "Murphy Proofing. " Designers måste ta hänsyn till alla de möjligheter som en användare kommer ställa upp, och på något sätt göra dem omöjliga eller åtminstone oförmögen att skada.

Många varianter av Murphys lag existerar i dagens kultur. Det är allmänt accepterat, till exempel att bröd alltid kommer att landa gelé nedåt när sjunkit, att det kommer att regna så fort du tvättar din bil, och att du alltid kommer att välja linje i snabbköpet som inte tycks förväg alls. Människor även har varit kända för att försöka använda Murphys lag till sin fördel, till exempel tvätta bilar för att få regn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.