Vad är Frankenstein?

Ordet "Frankenstein" kan syfta på flera olika produkter: 1818 bok av Mary Shelley kallade Frankenstein , en av de många Frankenstein filmer, eller någon av olika representationer av Frankensteins monster själv.

Frankenstein, romanen, första skriven 1818, men ändrade till version dag i 1831, är av Mary Shelley, hustru till poeten Percy Bysshe Shelley. Den gotiska skräck Romanen handlar om en vetenskapsman, Victor Frankenstein, som beslutar om att skapa en levande person från olika organ och kroppsdelar av människor som har dött. Hans plan fungerar, men när djuret kommer till liv, han är ful. Han flyr direkt från Frankensteins laboratorium och dödar Frankenstein bror.

Senare ber varelsen Frankenstein att bygga en kamrat till honom, men Frankenstein inte slutföra uppgiften, så varelsen morden Frankensteins fru och bästa vän. Romanen slutar med Frankensteins död ombord på ett fartyg i jakten på varelsen, och varelsen skjuta sig själv. Många kritiker tycker att romanen är en kritik av den industriella revolutionen och vetenskapens makt. hela boken, den varelse kallas "Frankensteins monster", inte som Frankenstein själv, som han ofta kallas i populärkulturen. 1931 filmversionen, starring Boris Karloff som monstret följer löst handlingen i romanen. Boris Karloff medverkade även som monstret i två spin-off till den ursprungliga filmen: Frankensteins brud och Son of Frankenstein . Även om Frankenstein franchise fortsatte under 1940-talet, var de senare filmerna B-grade filmer med föga likhet med den ursprungliga romanen. Frankenstein filmer av 1930-talet och 1940-talet vände Frankensteins monster till en populär kulturell ikon. Senare filmer som visades en karaktär baserad på monster omfattade Hammer Film Productions Frankenstein filmer från 1970-talet, 1957 s I Was A Teenage Frankenstein , och Mel Brooks "horror-comedy Young Frankenstein .

Frankensteins monster har också blivit en populär karaktär i serietidningarna av DC Comics och Marvel Comics. Nyligen har fasa författaren Dean Koontz skrivit en rad böcker som är löst baserad på Mary Shelleys original Frankenstein roman. År 1994 kallade en film Mary Shelley's Frankenstein släpptes. Starring betydande aktörer som Kenneth Branagh, Robert De Niro, och Helena Bonham Carter, var filmen ett försök att skapa en respekterad motpart till den ursprungliga romanen, men var filmen inte en box office-succé.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.