Vad är Eskatologi?

Eskatologi är en gren i teologi eller filosofi som studerar i slutet eller i sista dagarna av världen, den kommer från Gud eller gudar, och resultatet för människor levde på den tiden eller människor som redan har dött. Eschatos innebär sista eller sista, och nik kan översättas till ord eller studera i något. Från en filosofisk synvinkel, kan folk jämföra de olika eschatology teorier på ett icke känslomässigt sätt. För många religiösa grupper, blir eskatologin intresset för de faktiska händelserna som kommer att uppstå när världen och världens folk lever sina sista dagar och en "Second Coming" sammanför människor och det gudomliga.

Många kristna, judiska och muslimska tro håll om att världen, när den slutar, börjar med en sortering av värdig bland alla människor som någonsin vandrat på jorden. Värdig eller de utan synd kommer att få evigt liv i paradiset, medan de som var onda kommer att bli fördömd för all evighet. Eskatologi från en monoteistisk synvinkel ingår vanligtvis traditionen på jorden är helt förstörd, och närvaron av det gudomliga på jorden så att de rättfärdiga till paradiset, därmed undgår Guds vrede. från en andlig synvinkel, en person som studerar eskatologin av monoteistiska religioner kan verkligen försöka ringa in den särskilda dagen för världens ände, och många kristna sekter har gjort detta förut. De kommer ofta peka på vad som verkar vara tecken på att det fördärv människor är sämre, alltså "Judgment Day" är på väg.

hinduiska eschatology skiljer sig avsevärt från judisk /kristna /islamisk tro. Eftersom allt liv ses som cykliska, det finns inga "sista dagarna" för de flesta hinduer. Istället världen cykler i perioder av stora fördärv, och sedan återställs till rättfärdighet genom uppkomsten av en avatar eller högsta väsendet. Avataren mål är att rena sinnet hos de människor som lever i jorden så att godhet och renhet är återupprättas.

Filosofiska eskatologin kan ta sig flera uttryck. Del människor som inte är öppet religiösa eller andliga se världen som bortom kontroll och leder till en slutlig kollaps av civilisationen, där de flesta människor kommer att dö. Faktum är att många begreppet eschatology fokuserade under kalla kriget på domens dag som skulle inträffa under ett kärnvapenkrig. Idag en del håll att världens undergång är nära förestående och saker som den globala uppvärmningen, utarmningen av miljön och alltför stort beroende av vetenskap är funktioner som förutspår ett eventuellt slut på människan.

Science fiction ofta erbjudanden i eskatologiska teman för att föreställa sig "världens ände" och "slutet på civilisationen. " eskatologisk teori inom science fiction ofta handlar om total kollaps av samhället som i filmer som Terminator 3: Domedagen eller The Matrix . I skriftliga arbete teorier om slutet av ordet dominerar romaner som Brave New World , Stand , och 1984 . I science fiction eschatology tenderar att fokusera på i slutet av civilisationen genom överanvändning av teknik eller genom katastrofer som bryter värld de flesta av dess befolkning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.