Vad är Deconstruction?

Dekonstruktion är en filosofi om litterära kritiken, liksom kritiken av andra konstformer, som började vinna popularitet på 1980-talet. Området dekonstruktionen uppstod delvis som en reaktion på den litterära teorier om strukturalism. Structuralism satta att när ord kunde förstås inom ramen för ett samhälle av läsare, så kan man peka på den särskilda betydelsen av en text.

Deconstruction undvikit begreppet en möjlig betydelse för en text, och i stället föreslog att betydelserna av en text är många och motsägelsefulla. Bakom en text är undertext , en uppsättning värden som måste utvärderas för att se om texten är verkligen motsatsen till sin karaktär och därmed något utan mening. Dekonstruktion utvärderar även hur texterna i den traditionella litterära kanon är att undervisa elever, vilket tyder på att traditionella värden "i en text ofta struntar underliggande värde strukturerna i direkt motsats till vad som lärs ut. Ett enkelt exempel av detta är analysen av arbetet Huckleberry Finn av Mark Twain. Under många år ansågs denna roman är ett viktigt arbete för mänskliga rättigheter och en undersökning av människans grymhet mot människan. Genom ögonen på Huck, kunde läsaren se förödelsen av slaveri och nedbrytning drabbat afrikanska amerikaner.

Kritiker som använder dekonstruktion helt logiskt peka på den sista delen av boken, där Huck och Tom inser att Jim är en fri man och inte längre en slav, men gå mycket långt för att låtsas att han är en slav. De låsa in honom och nästan svälta honom. Huck är mycket villiga att förnedra Jim på detta sätt visar några moraliska betänkligheter mot att göra det.

För dem som tränar dekonstruktion, tyder detta bisarra kapitel att den så kallade arbete om de mänskliga rättigheterna är allt annat än. Den underliggande värdena i texten inte stämmer överens med hur det presenteras för studenter. På ett sätt har dekonstruktivt tas isär romanen och dess kritiska tradition, visar sin inkonsekvens.

Många litteraturkritiker avskyr dekonstruktion, där det anges att dekonstruerar en text berövar texten i betydelse och i slutändan avfärdar värdet av allt den berör. Till dem som använder dekonstruktion, svaret på denna kritik kan vara: "Hur definierar ett värde? Vad är meningen? "Även om detta svar kan hindra kritiker av dekonstruktion, pekar den på det sätt på vilket deconstructionists se texten som en källa till flera betydelser, bestäms mycket av varje läsares egna subtexts och definitioner. Att minska och reducera betydelsen av ett verk kan i slutändan göra det meningslöst, säger vissa kritiker. Som bäst kan dock dekonstruktion vara till hjälp i demaskering enorma motsättningar som finns i en text.

kritiker dekonstruktionen har också kritiserats för att teorin om att vara fascistisk karaktär. Detta beror främst på en framträdande förespråkare, Paul de Man, som kan ha skrivit för en tidning som hade några nazistiska sympatier. Paul de Man har svarat på dessa avgifter, men dekonstruktion tycks obönhörligen bunden till fascism i medvetandet hos många. Det är sant att läsa en dekonstruktion av en text kan liknas vid försök att avkoda ett hemligt meddelande. Deconstructionists som Jack Derrida väljer medvetet förvirrande och långa ord att ta fram en mångfald av betydelser från deras tolkning. På sätt och vis gör denna dekonstruktion elitistisk och oåtkomlig för många läsare. Den dekonstruktivt bryr sig dock inte för dem som är förvirrade. De anser att förvirring skulle vara resultatet av att läsa en dekonstruktion av en text.

En mer tillgänglig dekonstruktivt är Roland Barthes, som tragiskt dog i hans tidiga 40-talet. Hans skrift om dekonstruktion är något enklare, och alla som studerar litteraturkritiken skulle göra klokt i att läsa hans verk innan bilda sig en uppfattning av dekonstruktionen teoretiska betydelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.