Vad är Bustrofedon?

Bustrofedon är en skrift teknik där textraderna körs i alternativa riktningar. Detta sätt att skriva som användes av många forntida kulturer, och det fortsätter att vara som i dag används i vissa regioner i världen, dock främst som en kuriositet i många fall. Även om det kan verka som om det skulle vara svårt att läsa Bustrofedon text, är det faktiskt ganska lätt att läsa när man blir van vid det. Om du vill använda det engelska språket som ett exempel, den första raden i text skriven med Bustrofedon skulle löpa från vänster till höger, eftersom den normalt. Men skulle nästa rad börjar på höger och flytta till vänster. Bokstäverna skulle också vändas i huvudsak att skapa en spegelbild. Nästa rad skulle läsas från vänster till höger igen, och så vidare, tills botten av texten.

Ordet Bustrofedon är grekiska, och det betyder "att vända som en OX medan plöja. "Som alla som har slagits en gräsmatta vet, är det mer effektivt att klippa en gräsmatta på fram och tillbaka blir, snarare än slåtter en remsa, vandra tillbaka till början, slåtter ett annat band, och så vidare. Argumentet med Bustrofedon text är att texten är mer effektivt att skriva och läsa när utskrivet på samma sätt som ett fält plöjde, och detta kan ha varit sant för de gamle, eftersom de var vana vid det.

Som om Bustrofedon var inte nog med det, gamla texter också typiskt skrevs utan mellanslag för att vara så effektiv med utrymme som möjligt, och ofta ordföljden i satser var mycket ovanlig. Människor som är kapabla att läsa klassiska språk fortfarande ofta har problem med texter om monument och tabletter, eftersom systemet med att skriva är så främmande, och detta förklarar varför vissa uråldriga språk tog så lång tid att reda ut, eftersom folk hade ingen aning om ord raster var. att sätta lite fart lite, kan man även använda omvänd Bustrofedon. I omvänd Bustrofedon är texten inte bara skrivet baklänges på alternativa linjer, men det är också vänt 180 grader. Några driftiga skriftlärda också skrev texten i 90 graders vinkel som gick på tvären, med två lager av text som skall siktas genom.

Alla dessa tekniker kan tyckas något absurt moderna människor, men de var avgörande utvecklingen i en tid när papper var oerhörd, och skrivmaterial var dyra, tunga och svåra att förbereda. Även efter utvecklingen av papper och pergament var dessa material fortfarande extremt dyrt, och vårt moderna system för att skriva i expansiva stycken med mellanslag skulle ha varit fruktansvärt slöseri.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.