Vad är Alla helgons dag?

Alla helgons dag är en kristen dag för observation. Det är oftast förknippas med den romersk-katolska kyrkan, men är också en viktig dag i östra ortodoxa kyrkor, och många andra kristna sekter som den metodistiska och anglikanska kyrkorna. Det kan vara lite svårt att förstå alla helgons dag, eftersom det kan firas av olika kyrkor vid olika tidpunkter, och det kan ha något olika innebörd från sekt till sekt. I romersk katolicism är Alla helgons dag firas den 1 november och är en helig dag skyldighet. Detta innebär att katoliker vanligt mässa denna dag. För många katolska skolbarn detta har varit ett nöje, eftersom semester innebär ofta katolska skolor stänga dagen efter Halloween. Den första inbjudan för denna fest, som till katoliker minne dem som är i himmelen, inklusive helgon och martyrer, inträffade i mycket tidiga kyrkan. I tidigaste register över kyrkan, en martyr eller helgon hade sin egen "dag", men det blev snabbt alldeles för många martyrer att fortsätta denna praxis. I den 7: e århundradet, valde Bonifatius IV 13 maj som en minnes dag för alla martyrer. Senare, i 8: e talet, flyttades datumet till den 1 november.

Alla själars dag följer Allhelgonadagen i den romerska kyrkan, där människor kan komma ihåg dem som har gått bort och kommer sannolikt att så småningom vara himmel. De kanske inte har nått den ännu men vanligtvis sin familj och nära vänner tror att de kommer. Det finns omfattande diskussioner i många traditionella katolska kretsar om undervisning i skärselden, och en del katoliker inte ge dessa lärare så mycket tilltro som de gjorde i forna tider. Därför måste alla själars dag får bara vara ett minne dag förlorat nära och kära, och inte så mycket en diskussion om huruvida de nära och kära är i himlen.

östligt ortodoxa och östra katolska kyrkan firar Alla helgons dag till en annan tid, den första söndagen efter Pingst. Deras firande av dagen skiljer sig något från den romersk-katolska tolkning. Det är en dag att fundera på alla helgon "kända eller okända. "

Andra sekter kristendomen kan observera Allhelgonadagen på andra datum. Många av dem gör det på första söndagen i november. Några av de synpunkter blandning Alla helgons dag och Alla själars dag och bli dagar av eftertanke om förlorade älskar dem. En del kyrkor gör detta till en minnesdag för congregants som avlidit under föregående år.

I flera län, är Alla helgons dag ofta ansluten till hedniska helgdagar eller ritualer som praktiserades före kristendomens införande. I Mexiko är Day of the Dead en gammal praxis härledas till folk som de aztekiska och Maya. Men eftersom Mexiko är nu ett övervägande katolskt land, Day of the Dead ofta är kopplad till både Alla helgons dag och Alla själars dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.