Vad är Accidentalism?

Accidentalism är ett begrepp som har tillämpningar inom ett brett spektrum av konstnärliga, teologiska och etiska discipliner. I alla metoder är accidentalism anses ge utrymme för det oväntade att ske och för personer att vara inblandade i händelser som verkar vara utöver det vanliga omfattning förståelse. I huvudsak innebär accidentalism en tankeprocess som visar att inte varje händelse eller idé är resultatet av en direkt orsak. Detta innebär att händelser kan ske på måfå eller helt enkelt av en slump.

På sätt och vis bär accidentalism viss likhet med den filosofi Tykism. I Tykism, förändring-eller ruxi-förstås vara en naturlig del av skapelsen och är ett sätt att fysiska lagar anpassa sig och utvecklas till att omfatta mångfalden inom den kända världen. Men Tykism såsom den utvecklades av Charles Sanders Peirce tenderar att visa på några avsiktliga funktion chans i universum. Med accidentalism tenderar funktion av förändringen att vara mer slumpmässiga och får inte vara en del av den naturliga utvecklingsprocess.

Metaphysics tenderar att visa accidentalism som ett alternativ till idén om att allt händer av en anledning. Från en religiös eller teologisk synvinkel, accidentalism referenser konceptet att inte alla saker att ske inom den perfekta kommer Gudomens. Ofta tanken att Jesus inte hade för avsikt att bli korsfäst och togs på sängen av denna vändning presenteras som ett exempel på kristen accidentalism. I etik, är accidentalism används för att förklara förekomsten av mentala förändringar som leder till åtgärder som verkar ha något samband med tidigare psykiska tillstånd.

Huvudsak syftar accidentalism att få förståelse för den verklighet som åtgärder, händelser och idéer uppstår utan de utvecklas som en följd av vissa tidigare märkbar eller erkända faktor. Genom att stega bort från orsakssamband och erkänna att händelser kan och ibland tycks ske ur ingenting mer än en slump, försök konceptet att ange ett namn för denna typ av slump händelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.