Vilken är den gyllene regeln?

Den gyllene regeln är ofta som sitt ursprung i kristendomen med den bibliska vers "Gör mot andra som du skulle ha dem göra eder" (Matteus 7:12). Egentligen finns någon version av den gyllene regeln långt före kristendomen. Det är i själva verket en gemensam tro hölls i någon form av de flesta av världens religioner. Den tidigaste form av den gyllene regeln i religionen datum före konfucianism och buddism. Konfucius tillskrivs med ett uttalande i 6: e århundradet f. Kr. att man inte bör utvidga skada för andra som man inte skulle önska sig själv. Buddhismen dokument också härrör från 6: e århundradet f. Kr. innehålla citatet "Hurt inte andra på sätt som du själv vill finna sårande. "

hinduiska religiösa aspekter att omfatta undervisning i Karma även datum till 6: e århundradet f. Kr. eller tidigare och innefattas i det Mahabharata den tvingande för att "inte mot andra som skulle kunna orsaka smärta om gjort med dig" (5:15:17).

Torah även de föreskrifter daterade till omkring 1400 f. Kr. som "älska din nästa som dig själv" (Leviticus 19:18). I Islam innehåller Mohammeds Farewell Sermon uttalandet, "Hurt ingen så att ingen kan skada dig. "

känslan bakom den gyllene regeln kan också ses som uttryck av Homeros i antingen den 8 eller 9. Talet BCE. I Odyssey , en karaktär stater "Jag kommer att vara lika försiktig för er som jag borde vara för mig själv i samma behov" (Book 5 Verserna 184-191). Alltså någon form av den gyllene regeln tycks inbyggd i de flesta former av filosofi och religion.

Inte alla gyllene regeln är lika. Ibland "andra" betydde andra som du. Så var exempelvis den judiska granne en Judisk. Dock sträcker Jesus verkligen detta i sin version av den "gyllene regeln även liknelsen om den barmhärtige samariten. Sålunda "övriga" omfattar inte bara judar utan också hedningarna. , men generellt sett är avsikten med den gyllene regeln att främja empati. Med tanke på hur vänligt vi kanske vill bli behandlad, vi kan sedan empati vid behandling av andra. Det är inte alltid lätt att följa. Vissa har liten erfarenhet av behandlas väl, och kan inte förstå vad det skulle betyda för dem själva eller andra.

Den gyllene regeln kan också kallas etik ömsesidighet. Som sådan innebär det i allmänhet en ska bete sig till andra på samma sätt man vill bli behandlad. Men är den gyllene regeln eller etik ömsesidighet inte en garanti att man får perfekt behandling. I stället är det en förhoppning om att kanske, någon dag, kommer varje person att behandla alla andra med vänlighet och kommer att få vänlighet från andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.