Vem är Christopher Marlowe?

Christopher Marlowe var en engelsk dramatiker och samtida med William Shakespeare. Född 6 februari, 1564 i Canterbury, togs han i handelsflottan och den hade tillgång till åtminstone en gedigen utbildning. Han utexaminerades från Benet College 1571 och under 1580-talet gick han Herrens Admiral's Company of Players i London.

Marlowe hade fyra stora teatrala produktioner: Tamerlan den störste, den tragiska History of Doctor Faustus, The Judisk Malta och Edward den andra. Visst han hade andra arbeten, men dessa var hans mest kända, och de som fortfarande utförs. Av dessa är Faustus förmodligen den mest kända, och den som hade störst inverkan på populärkultur. Marlowe var också en poet av berömmelse på sin tid och många litterära experter säger att hans arbete hade ett direkt inflytande på Shakespeares pjäser. Med all sannolikhet hade han mycket formell utbildning i skrift, vilket gör hans litterära framgångar desto mer anmärkningsvärd.

Christopher Marlowe var ökänd i sin egen tid för sin okonventionella religiösa övertygelse, och vissa källor säger att han var öppet homosexuell, men många århundraden senare, är det svårt att veta exakt var sanningen ligger. Samtid och andra källor att han "festade hårt" för att använda en anakronism. Några sade att han var ateist, men som också är upp till debatt. Han hade populär vänner på Queen Elizabeth I: s domstol, bland annat Sir Walter Raleigh, som kan ha varit en av hans stamgäster.

Marlowe dog i maj 1593, i Deptford. Nutida forskare teoretisera han dödades förmodligen under en Barroom bråk, och detta är absolut inte ute i riket av möjlighet, med tanke på hur få konkreta fakta är kända om hans liv. Han begravdes på kyrkogården i St Nicholas i Deptford, och några även senare, upprörande berättelser om omständigheterna kring hans död spreds, inklusive en som han knivhöggs till döds i en kamp om en man. Hans färgstarka liv användes även som en högtidlig varning till andra i "The Theatre of Guds domar" av Puritan författaren Thomas Beard.

Mycket av vad Marlowe uppnått överskuggades av vad Shakespeare gjorde vid samma tidpunkt. Hans arbete har i stort sett varit uppskattat långt efter hans död, snarare än under sitt korta liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.