Vad betyder Slainte?

Slainte är en Gaelic ord som betyder "hälsa", och den används i cheers betyda "god hälsa" eller "för din hälsa. " I Skottland kan man hör folk säga "Slainte Mhath. " Många associerar detta Ordet specifikt med Irland och irländsk kultur, och tack vare ett stort intresse för Gaelic och Irland, "Slainte" är hurrarop ofta hörs långt från irländska stränder. Det är också bekant för många fans av skotsk kultur.

Gaelic är ett gammalt språk som har framställts på ett antal olika former som talas runt de brittiska öarna och Irland. Gaelic språk verkar ha sitt ursprung i Irland. Gaelic fortsätter att användas som ett levande språk i vissa delar av Irland och Skottland, med Republiken Irland ansåg det landets andra officiella språk. Som ett resultat, är irländska regeringen dokument tryckt på både engelska och iriska, och många irländare är bekant med åtminstone lite Gaelic.

Spridningen av "Slainte" utanför Irland troligtvis kan hänföras till den stolthet som många människor känner i sin irländska och skotska arv. Invandrare från dessa regioner har landat i varierande och överraskande platser och i likhet med många invandrare, är det visserligen försökt att behålla en del av deras kulturella värderingar även när de assimileras i andra regioner. I USA i synnerhet, att människor med irländska och skotska arv vill fira det och de kan stänka Gaelic ord i sitt tal eller hålla på med irländsk evenemang och högtider, särskilt St Patrick's Day. Firandet av Gaelic kulturen är en del av en övergripande romanticization av irländsk och skotsk språk och kultur som kan observeras i vissa regioner i världen. Det finns många omständigheter som Slainte får användas. I barer, många människor hälsar varandra med en "Slainte" innan du dricker, eller när någon har köpt en drink på någon. Det kan också sägas som en skål i början av en måltid eller fest, kollektivt välkomnade alla deltagare och önskar dem en god hälsa.

Bars med en keltisk tema kan inkludera "Slainte" i deras namn, och denna traditionella toast också används för att döpa Keltiska musikgrupper, idrottsföreningar och sociala klubbar. Användningen av "Slainte" i ett namn är tänkt att innebära gemenskap, gott mod, och vänliga föreningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.