Vad betyder Insha’Allah?

fras Insha'Allah betyder "Gud vill" eller "om Gud vill" på arabiska. Fromma muslimer säger "Insha'Allah" när de gör ett uttalande om en plan för att göra något, på ett sätt att begära Gud att välsigna verksamheten. Frasen erkänner också underkastelse inför Gud, med talare sätta sig själv i Guds händer, och acceptera det faktum att Gud ibland arbetar på outgrundliga vägar. I Koranen, är muslimer säger att de borde aldrig säger att de kommer att göra en viss sak i framtiden utan att lägga till "Insha'Allah" på meddelandet. En del kristna är förvånad över att en liknande känsla också finns i Bibeln, i Jakobsbrevet, som säger att folk ska komma ihåg att de aldrig vet vad morgondagen kommer att föra, så att Guds vilja alltid bör beaktas då planer.

I ett klassiskt liknelse om varför muslimer bör säga "Insha'Allah" innan du gör något, stöter på en muslimsk en vän på väg till marknaden, och säger att han har för avsikt att köpa något där, men tillför inte "Insha'Allah" eftersom han är övertygad om att handlingen kommer att ske. När han når marknaden och går att slutföra transaktionen, upptäcker han att hans väska har blivit stulen, att denne inte kan genomföra köpet, och hans hustru chides honom och sade att han skulle ha sagt "Insha'Allah. "

Som en allmän regel, säger en "Insha'Allah" när du gör något uttalande om en plan, till exempel "Jag ska köpa en bil i morgon, Insha'Allah. " Om frasen oavsiktligt utelämnas, vissa människor tror att det kan läggas till senare, så snart underlåtenhet realiseras, men "Insha'Allah" inte går att säga i efterhand, eftersom Guds vilja har uppenbarligen redan gjort. En relaterad mening masha'Allah , som betyder "Gud har velat det. " Både fraser exemplifierar tanken att fromma muslimer underkasta sig Guds vilja som en del av deras religiös tro. En muslim som följer pelare i islam och beter sig på ett rättfärdigt sätt hoppas även att stå för alla välsignelser Gud genom att säga "Insha'Allah," men han eller hon medger också att Gud kan ha andra planer för resultatet av ett löfte om att göra något.

Besökare till Mellanöstern ofta höra "Insha'Allah" används som en förskönande omskrivning för "We'll see," vilket kan vara en källa till frustration för vissa människor. Det kan hjälpa att komma ihåg att de flesta är för artig för att säga att något helt enkelt inte kommer att hända, så att lägga till "Insha'Allah" till ett ställningstagande kan uttrycka idén att något är på sätt och vis, upp till Gud, vare sig det är att fånga ett tåg i rätt tid eller slutföra en överenskommelse om att sälja ett hus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.