Vad är rutinmässig Genre?

I litteraturen avses med standardiserade genren en kategori av litterära verk i vilka delar av skönlitteratur är så lika från ett arbete till ett annat, att de inte verkar följa en förutbestämd formel. Standardiserad genre skiljer sig från litterär genre. En litterär genre är helt enkelt en kategori i litteraturen där arbetena kännetecknas av likhet i form, stil, eller ämne. Likheter i en eller två av dessa områden gör att ett litterärt verk passar in i en eller annan kategori eller genre. Dock är ett litterärt verk sägs vara standardiserad, eller en del av en standardiserad genre, när denna likhet är så anmärkningsvärt, att läsaren kan kännas som han eller hon har läst arbetet innan.

Inom en standardiserad genre, tomten linjer, bokstäver, inställningar, format och andra delar av skönlitteratur är så lika från ett arbete till ett annat att arbetet ofta kan tyckas föga originella eller förutsägbar. Detta är inte nödvändigtvis ses i ett negativt ljus. Enligt vissa litterära åsikter, kan ett verk vara bara ett godtagbart exempel på sin genre om man följer vissa riktlinjer eller förväntningar i samband med denna genre. Arbetet bara kan verka för att rymmas i en litterär genre om den innehåller vissa förutbestämda inslag av fiktion. Det är till exempel en kärleksroman inte en kärleksroman utan något slags kärleksförhållande, som normalt kännetecknas av Vissa händelser och känslor. Paret möter och förälskar sig. Kanske blir de separerade, längtar efter att bli tillsammans igen, undanröja hinder för att hålla dem från att vara tillsammans, och hela tiden, är läsaren invigt i hur dessa evenemang gör karaktärerna känner. I slutändan är älskare återförenas på ett eller annat sätt, och det är oftast där tomten slutar.

Alla ovan nämnda faktorer inte kan göra varje romantiskt plotline, men dessa är typiska, förutsägbara, och därför standardiserade element i en romantisk berättelse. Ju fler element av fiktion som ett litterärt verk har gemensamt med andra i sin genre, desto mer anses vara standardiserade. Om exempelvis en grupp av litterära verk har samma inställning, stil, olika karaktär, och liknande evenemang som kommer in i plotline, kan verken kallas standardiserat. Tanken är att dessa verk skrevs i enlighet med en formel som bestäms det totala resultatet. som ett litterärt verk är tänkt att vara en del av en standardiserad genre kan kallas ett verk av formel fiktion. Denna term används ofta i populärkulturen litterär kritik. Det innebär att handlingen i en berättelse har återanvänts, eller karaktärerna i berättelsen är inte original, utan snarare lager tecken som har skrivits tidigare. I riket av litteraturkritik, ringer ett verk en formel fiktion betraktas allmänt som något nedsättande, eftersom det innebär att författaren var uncreative och föga originella.

skönlitterära verk som starkt och tydligt uppvisar sin genre kan kallas verk formel skönlitteratur. Detta är ofta fallet med verk av fantasy fiction, i vilka element som drakar, magi, häxor, trollformler och magiska drycker är nästan säkert att hittas. Ett annat exempel på en formel fiktion, eller ett verk som hör till en standardiserad genre, kan vara en västerländsk historia. En standardiserad Western kommer inte bara att ha häst biljakter och skottlossningar, men kommer förmodligen även finnas ett hjulbent stadens sheriff som skyddar stadens invånare från en bandit som förolämpar andra cowboys medan berusad på en krog. Detta kommer att leda till en duell i mitten av den dammiga staden vid High Noon. Dessa element är vad som gör ett verk del av västra litterär genre, men när de upprepas eller överutnyttjas, blir arbetet ett exempel på standardiserad genre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.