Vad är kastsystemet?

En Kastsystemet är en typ av social struktur som skiljer människor på grund av nedärvda sociala status. Även om många samhällen kan beskrivas på detta sätt, i ett kastsystem, människor fast förväntas gifta sig och umgås med människor av samma sociala klass. Indien har ett välkänt exempel på ett kastsystemet, även om olika former av kast system finns i många andra kulturer.

Flera egenskaper som skiljer ett kastsystem. Den första är tendensen Endogami, vilket innebär att folk gifta sig inom samma kast exklusivt. Kast rörlighet är också mycket ovanligt, man kan inte omvandla från en producent till en lärd man, utom i mycket speciella fall, till exempel. Högre kaster traditionellt innehar alla politiska makten, och kaster kan delas upp ytterligare genom språk, kultur och ekonomi. Inom ett kastsystem, vet varje medlem i allmänhet hans eller hennes ställe, och din sociala status är oftast uppenbarligen andra också.

Även människor förknippar kastsystemet i Indien, världens faktiskt lånat från portugisiska . Av 1555, var engelsktalande använder ordet för att hänvisa till en människoras, anta portugisiska ordet Casta . Trots att ordet användes på engelska för att beskriva ras eller avel, på portugisiska det används i större omfattning i förhållande till stratifierat samhälle i Portugal. När den indiska sociala systemet uppstod på 1600-talet, kom den kan klassas som ett kastsystem i den portugisiska bemärkelse.

rötter i den indiska kastsystemet kan hittas i den hinduiska skrifterna, även om kast systemet antogs av andra religioner i Indien också. Enligt skriften kan det indiska samhället delas upp i ett antal olika grupper, så kallade Varnas. Brahminerna, den högsta kasten, var lärda och präster, medan Kshatriya var krigare, härskare, och hyresvärdar. Vaisya var köpmän, medan Sudra var manuella arbetare. Utöver det finns fyra grund Varnas är omutbara eller Dalit, och systemet har också en plats för outsiders och utlänningar som inte överensstämmer med systemet.

Inom varje Varna finns hundratals Jati, enskilda endogamous grupper. Indiens ytterst raffinerade och komplicerade kastsystemet började reformeras under de pådrivande för självständighet, och tekniskt diskriminering på grund av kast status är inte tillåtet i det moderna Indien. Dock fortfarande av kastsystemet kan fortfarande ses på samma sätt som indianerna gå igenom och kommunicerar med samhället. Många av lägre kast, till exempel ansikte rättsliga hinder och svårigheter när de försöker komma in indisk politik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.