Vad är en pyrrhusseger?

När kostnaden för en kamp långt större än fördelarna med att vinna, resultatet kallas ofta för en "pyrrhusseger. " En pyrrhusseger är i grunden ingen seger alls, eftersom "Victor" vanligtvis lider irreparabel skada och betydande förluster av sina egna. Termen pyrrhusseger kommer från de åtgärder som en kung vid namn Pyrrhus, som ledde sina Epirian armé till en blodig och kostsam seger över den romerska armén omkring 280 f. Kr. . Pyrrhus förluster var så förödande att han sägs ha utropade hans rike kunde inte överleva en "seger" mot romarna. är en pyrrhusseger ofta tillskrivs militära kampanjer med tvivelaktiga resultat till segrarna, såsom den ursprungliga invasionen av Normandie under avtagande dagarna av andra världskriget. Trots att invadera allierade trupperna dragit stor nytta av några avledande taktik var stränderna i Normandie fortfarande hårt försvarade av anti-landning anordningar, taggtråd och berikade bunkrar med utbildad maskin Gunners. Den första vågen av allierade trupperna lidit enorma förluster i ett fåfängt försök att bryta de försvar. De allierade styrkorna vann slutligen kampen, men de första timmarna var utan tvekan en pyrrhusseger.

Termen pyrrhusseger har sedan flyttat från den militära världen i ekonomiska, juridiska och sociala världarna. I näringslivet skulle ett företag utnyttja så mycket av sina tillgångar för att förvärva ett annat bolag att det resulterande koncentrationen sänkor det ekonomiskt. Även om företaget kan fortfarande anspråk på äganderätt på en hög profil nya division, skulle den resulterande kostnaderna i form av anställd slitage eller tillgängligt kapital göra det en pyrrhusseger. Historien är fylld med exempel på företag som har blivit förlamade eller skadade genom att investera för mycket pengar att köpa för lite nytta, eller de som har arbetat dyra rättsliga tvister med mycket hopp om en ekonomisk återhämtning genom ett gott omdöme.

Det rättsliga systemet är också förenat med exempel på Pyrrhusseger segrar. Privatpersoner och mindre företag som tar på större företag i domstolen befinner sig ofta med stora juridiska räkningar och ingen lindring i sikte. Även om domstolen dömer till deras fördel och beställningar svarandena att ersätta faktiska eller straffskadestånd, kunde fortfarande i överklagandena i år. Insamling av domar kan också vara problematiska, och käranden advokater har rätt till en betydande andel av dessa domar. En seger i domstol kan vara känslomässigt tillfredsställande för käranden, men ekonomiskt kan det anses vara en Pyhrric seger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.