Vad är en anakronism?

En anakronism är något som uppstår ur dess rätta tidpunkten. Den kronologiska fel av en anakronism kan förekomma i båda riktningar: den kan vara resultatet av något från det förflutna vara representerade som om den hörde till det nuvarande, som en Arkaism, eller det kan resultera presentera något i en tid innan det verkligen verkade inträffade eller fanns.

tillfällig anakronism kan vara en källa till förlägenhet. Vissa människor får en hobby att hitta alla typer av misstag i filmer, och ohistoriska information-både sakfel och anakronismer-finns kategorier människor söker. Till exempel, en rabbin rapporter i en recension på Amazon att användningen av ett jiddisch accent i filmen De tio budorden (1956) är otidsenlig eftersom jiddisch inte utvecklas förrän under medeltiden.

Användningen av planerade anakronism kan vara en källa till kreativitet och humor. I teater, kan en otidsenlig inställning införa nya eller olika delar av en pjäs. Detta är en ofta förekommande metod: med exempelvis Sofokles spela Antigone presenteras i Australien 1996 med en produktionskapacitet som den som talan i Sarajevo, och Shakespeares pjäs Trettondagsafton läggs fram i London 2004 med de åtgärder flyttas till en inställning i Indien.

Mark Twains roman A Connecticut Yankee in King Arthur's Court är en av flera böcker som använder tidsresor som ett sätt att utforska humor och påhittighet som kan åtfölja anakronism. I denna satir, Twains hjälte, Hank, är en 19th century New Englander som vaknar upp på sjätte talets England i domstolen i King Arthur. Fångad i en tid och plats innan han föddes, har han fortfarande sina kunskaper i 13 århundraden av de ännu unlived historia att dra på när han försöker ta sig i samhället. Anakronism i skönlitterär inställningar används också i film kapar, till exempel Monty Pythons Holy Grail (1975) och Shrek (2001).

The Society for Creative Anachronism (SCA), en internationell organisation som främjar fortsatt kunskap och förståelse för pre-17th century Europa genom forskning, åter-skapande och återskapande. Genom målmedvetet studie av det förflutna, syftar SCA att ge insikt i tre huvudområden: att bekämpa och ridderlighet, konst och vetenskap, och heraldik. Deras reenactments-målmedveten uppvisningar av anakronism-center för strid, konkurrens och ridsport utställningar, samt symposier, mässor och säsongsarbete eller festligheter semester.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.