Vad är en Reader’s Copy?

läsarens exemplar är en bunden okorrigerad bevis på en bok eller manuskript som släpps till en begränsad publik. Bokhandlar och recensioner som brukar skickas läsarens kopior så att de kan bekanta sig med produkter på väg att släppas. En läsare exemplar har vanligtvis ett vanligt papper täck med ett meddelande som anger att det är en okorrigerad bevis och att den slutliga versionen kan få betydande skillnader. Utsättning av en läsare exemplar är också tänkt att vara begränsad, även om många bokhandlar ge läsaren kopior bort till lojala kunder.

läsarens exemplar är ett utmärkt PR-verktyg för okända författare. Reader's kopior av stora författare oftast inte skickas ut till bokhandlare, eftersom publicister är förvissade om att säljbarhet. Bokhandlare kan utsättas för nya genrer och författare med en läsare exemplar, och känna dig säker rekommendera dem till kunderna. Recensenter tycker läsarens kopior nyttigt eftersom en översyn av boken kan tryckas på samma dag som det släpps, eftersom recensenten har redan läst den.

Vanligtvis läsarens kopia skickas ut i en låda med andra material. Många förlag skickar ut sådana lådor en gång eller två gånger i månaden till bokhandlar och recensenter tillsammans med andra branschorganisationer. Förutom läsarens kopior av kommande utgåvor, kommer rutorna även affischer, knappar och annat reklammaterial godsaker. En katalog med förlagets utgåvor för nästa kvartal också bifogas.

I många självständigt ägda bokhandlar, läsarens kopiorna är utbredd bland de anställda personalen så att de kan ge förslag på böcker att beställa. Utgivare räkna med att sälja böcker, i vetskap om att personal kommer att uppmuntra ägaren till butiken för att beställa böcker som de tror kommer att sälja bra. Detta innebär också att beståndet av dessa butiker tenderar att vara väl avvägd, eftersom det speglar åsikterna hos flera personer snarare än en enskild anställd som ansvarar för beställning, eller ett centralt företagens beslutsfattare.

En läsare exemplar innehåller ofta tryckning och typografiska fel, och får inte ha sidnummer. Det oftast är ett tidigt bevis på boken, vilket innebär att ytterligare ändringar kommer att göras innan boken trycks för allmän utsättning. Om det finns omslagsbilder, kan komma att ändras. Vanligtvis läsarens kopia innehåller också en kort kommentar som kan skickas tillbaka till förlaget. Kommentar kort används ofta för att extrahera blurbs för klädseln i boken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.