Vad är en Poet Laureate?

En poet pristagare är en poet erkänd av en regering som officiell poeten i ett land, stat eller stad. Termen pristagare är relaterat till lagerkrans, som skulle krona i toppen av stora författare och poeter. Det är en symbol för Apollo, den grekiska guden för visdom. Således titeln Poet Laureate sluter poeten är exceptionellt skicklig och klok.

Traditionen att känna igen en Poet Laureate började först i England. En term innan regeringstid James I skulle ha varit "konungens poet. " Detta återspeglar tidigare traditioner av en diktare eller sångare som kan fungera endast på nöjet att kungen och skriva dikter som skulle särskilt hedra kungen. Med en sångare, berättare och poet, är mycket äldre än monarkier England. Varje adelsman i de flesta europeiska länder skulle ha utsett poeter att markera speciella tillfällen och ger underhållning. Den första "officiella" Poet Laureate of England var Ben Johnson, heter det enligt James I år 1617. Andra intressanta namn i listan över poeten pristagare inkluderar John Dryden, William Wordsworth, Tennyson, och Cecil Day-Lewis. Den nuvarande Poet Laureate of England är Andrew Motion. England har aldrig haft en kvinnlig poet pristagare, men Wales erkänner Gwyneth Lewis sitt nationella Poet. I USA, den amerikanska bibliotekarie kongressen utser Poet Laureate. Denna ståndpunkt började 1937, men innan, många stater utsett en Poet Laureate, och många gör det fortfarande. Vissa städer som San Francisco, även utse en poet pristagare. För närvarande är den amerikanska Poet Laureate Donald Hall, men detta ändras varje år sedan utnämningen är årlig. En poet pristagare i USA kan fortfarande tjäna mer än ett år, men många fyller bara ett års sikt, för vilken de betalas ut ett stipendium på $ 35. 000 (USD). Den stipendiet i dessa ekonomiska tider gör lite för att väsentligt förbättra den ekonomiska situationen för poeten.

Tidigare framstående amerikanska poeter som har innehaft befattningen ingår Robert Frost, Conrad Aiken, William Penn Warren, Mona Van Duyn, och Joseph Brodsky. Varje poet pristagare i USA ger råd till bibliotekarie på kongressen om hur man skall få fler medborgare att poesi. De flesta har särskilda behandlingar och även delta i evenemang som ger ett antal poeter tillsammans för att läsa sina alster för andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.