Vad är en Domedagsvapen?

en domedagsmaskin är något som i teorin har potential att förstöra världen, eller åtminstone att sätta stopp för det mänskliga livet som det är idag känt. Begreppet Doomsday enheter började komma in på populära fantasin i den 20: e århundradet, när väsentliga framsteg inom naturvetenskap fått människor att inse att en sådan enhet skulle vara möjligt. Många vetenskapliga uppfinningar från atombomber till Large Hadron Collider vid CERN i Schweiz har anklagats för att vara en domedagsmaskin, i argument med olika grad av giltighet.

Denna term refererar till begreppet "Doomsday" som i en katastrofal händelse som i grunden omformar jorden. Vissa religiösa samfund införliva begreppet domedag i deras trossystem, och folk har också teorier att domedagen skulle komma till stånd genom naturliga orsaker, såsom ett katastrofalt meteor kollision. Tanken på en vetenskaplig Doomsday har varit ett populärt tema i science fiction, ofta med målet att skrämma läsarna med begrepp från gränserna inom vetenskap.

behandlades atombomb som en domedagsmaskin när det användes första allmänt, med människor som fruktar att den allmänna utvecklingen och användningen av atombomber skulle kunna leda till en domedag situation. Detta var egentligen den underliggande argumentet bakom begreppet Ömsesidigt garanterad förstörelse, där nationer lagrade kärnvapen med uppfattningen att ett frisläppande av kärnvapen ena sidan skulle resultera i ett fullskaligt kärnvapenkrig som förmodligen skulle upphöra först efter att båda sidor hade tillintetgjord. Förutom att medvetet konstruerade domedagen produkter har vissa personer uttryckt sin oro för domedagen enheter som skapats av en slump. Vetenskapliga experiment som syftar till att återskapa de villkor som i början av universum, till exempel var fruktad av medlemmar av allmänheten som tyckte att dessa experiment kan utlösa en kedjereaktion som skulle förstöra jorden. Försöken att skapa små kopior av svarta hål i laboratoriet var också rädda för samma skäl.

Begreppet domedagsmaskin har spelat en viktig roll i många verk av science fiction, tillsammans med filmer och TV. Filmerna Dr Strangelove (1964) och Kiss Me Deadly (1955) både bekant funktionen kärnvapen som en viktig del av deras tomter, till exempel. Författare och filmskapare spelar ofta med domedagsmaskin som ett mål att skapa ett verk med en allvarsam lektion om den farliga sidan av vetenskapliga framsteg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.