Vad är en Alethiometer?

En alethiometer är en fiktiv anordning som förekommer i Philip Pullman's Fantasy-serien, His Dark Materials . Den anordning som bär en ytlig likhet med en kompass, och används för att besvara frågor som ställs av det, men på ett ganska kryptiskt sätt. Den alethiometer är en cirkulär, kompass-liknande anordning. På dess yttre fälgen har trettiosex olika små bilder som representerar olika begrepp. Den har fyra händer, liknande dem som finns på en kompass eller en klocka. Tre av dessa händer sätts av den som läser alethiometer, att ställa frågan till enheten. Den fjärde handen rör sig sedan av sig själv och stannade under olika tidsperioder på olika bilder för att precisera ett svar på frågan.

Enligt befälhavaren på Jordan College, som ger en alethiometer hos huvudpersonen Lyra, fanns det bara sex alethiometers någonsin gjorts. Kyrkan tydligen samlas, och till synes förstörts, de flesta av dessa. Det är underförstått att alethiometer ges till Lyra är den enda som fortfarande existerar utanför kyrkans grepp. Kyrkan själv har också minst en kvarvarande alethiometer, samt en person som kan läsa det. Den alethiometer är en av ett antal objekt i världen av His Dark Materials som kräver ett visst mentalt tillstånd för att fungera korrekt. Detta tillstånd innebär att hålla en fråga i sitt sinne, men låter sinnet glida något också. Om rattarna är korrekt inställt och rätt mental state uppnås, den fria pekaren börjar svänga runt alethiometer. Enligt Lyra, hur många gånger pekaren cirklar enheten påverkar innebörden av symbolerna slutar på. Så på det första passet timglaset får representera Time, medan den tredje passet kan representera Change. De symboler som visas på alethiometer är: ett timglas , Solen , Alfa och Omega , en Marionette , en orm , en kittel , ett ankare , en ängel , en hjälm , en bikupa , Månen , Madonna med barn , en Apple , a Bird , ett bröd , en myra , en Bull Head , ett ljus , ett ymnighetshorn , en kameleont , en Thunderbolt , en delfin , en Walled Garden , en Globe , ett svärd a Griffin , a Horse , en kamel , en elefant , en krokodil a Baby , geometrisk Compass , en luta , en Tree , en Bestial Man , och en Owl .

Läsa alethiometer är överens i princip att vara en mycket svår uppgift. Det krävs många årtionden av vidareutbildning, och även när välutbildade den alethiometrist verkar anledning att hänvisa till böcker som hjälper redogöra för vad de olika symbolerna på olika djup. Ställa en enda fråga kan ta en utbildad alethiometrist timmar och är väldigt ansträngande.

Huvudperson i böckerna, Lyra, tycks kunna läsa alethiometer med lätthet, dock. Hon lär sig snabbt hur man läser av symbolerna, och verkar ha en otrolig förståelse för vad de mönster betyder. Hon kan ställa frågor alethiometer och besvara dem inom några minuter eller mindre, utan att spilla för mycket energi. Detta verkar ha något att göra med hennes oskyldiga relation till den mystiska partiklar som kallas Stoft, dock, vilket verkar vara vad köra svar från alethiometer. När Lyra förfaller till slut i slutet av serien, och hennes förhållande till Dust ändringar är det göras tydligt att hon har förlorat sin instinktiva förmåga att läsa alethiometer, men med övning och ihärdighet kan hon lära sig att läsa den på samma sätt som andra göra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.