Vad är The Subtle Knife?

The Subtle Knife är både namnet på den andra boken i Philip Pullman's His Dark Materials Fantasy-serien, och namnet på ett objekt i samma böcker. Som ett objekt, är subtil kniv också känd under namnet Aesahaettr, eller Gud Destroyer. Den första boken i serien, Northern Lights - Golden Compass -i USA, följt berättelsen om flickan Lyra i en värld som skiljer sig mycket från våra egna, börjar den andra boken i vår värld, efter en pojke som heter Will Parry. Kommer snubblar genom ett fönster till en annan värld, och befinner sig i Cittagazze. Här träffar han Lyra, och deras historia fortsätter tillsammans. De två går tillbaka till Will värld och lära sig mer om de mystiska Dust, och dess relation till kvantfysiken.

De två återvänder till Cittagazze efter Lyra har sin alethiometer stulits, och det kommer görs bäraren av den subtila kniven, som kan skära portaler mellan världar. Berättelsen fortsätter, efter andra tecken från den tidigare romanen som flera av profetian omgivande Lyra uppenbaras, och komplott mot himlen tjocknar. Boken avslutas med Will upptäcker Lyra saknas, och tagen under vingen av två änglar. The subtle knife sig, Aesahaettr gjordes av män från en värld av Cittagazze i tidigare åldrar. Kniven har en kant otrolig skärpa, som kan skära igenom även stål som om det var papper. Den har också en annan kant, med en skärpa långt utöver vad som helst på brutto fysiska nivån, som kan skära genom själva strukturen i rymden för att öppna hål till andra universum.

The subtle knife är också känd som Gud Killer, eftersom skärpan gör det möjligt att skära igenom alla ämnen, även hotar myndigheten själv. Det är av denna anledning som läroämbetets försök att fånga kniven från Will, för att skydda myndigheten från sitt missbruk, och varför Lord Asriel behöver det för att vinna sitt krig. Det avslöjas att den främsta orsaken det första kriget i himlen misslyckades var att ingen av de upproriska änglarna kan skada myndighetens. När det används utan rätt koncentration, den subtila kniv krossar, och det är bruten detta sätt av Will vid ett tillfälle oavsiktligt. Efter mycket övertalning håller bepansrade bära Iorek Byrnison till reforge de subtila kniv. När beslut fattas, dock sonder han den typ av kniv med sin djupa empati för metall, och berättar Kommer att den har egna önskemål och vilja, och att dessa inte nödvändigtvis är positiv.

De människor som gjorde det subtila kniv använde filosofer Torre degli Angeli, kniven att resa till många andra universum. Ofta gick på jakt efter ny visdom eller teknik för att berika sina egna liv och att i deras värld. Även om de var avsedda att försegla varje klyfta de hugger efter att de skär, ibland de glömde att göra det, lämnar anslutningar mellan universum, som den Will upptäcktes i hans värld.

Varje gång de subtila kniven använts på detta sätt, släpptes det en varelse av mörker, ett spöke, från avgrunden. Dessutom, när hål lämnades öppna mellan världar, Fortsatt Dust drogs till dessa hål, slutligen rinna ut från världar och orsaka stor sjuk. Det är därför i slutändan kommer tvungen att avsluta varje hål och förstöra den subtila kniv, så att det aldrig skulle kunna användas igen, för att bevara Dust i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.