Vad är SENSATIONSJOURNALISTIK?

SENSATIONSJOURNALISTIK är överdrivna eller partiska skrift som är förklädd faktum. Det innebär att ta en saklig berättelse och skriver det i en sensationell eller förvrängt sätt. Det kan användas för att åberopa rädsla, avsky, osäkerhet, eller till och med sympati i en läsare. är början SENSATIONSJOURNALISTIK tillskrivs William Randolph Hearst och Joseph Pulitzer. Den industriella revolutionen lett till en tryckpress som skulle kunna skapa tusentals exemplar av en tidning natten. 1895, Pulitzer's papper, New York World , var den högsta papper i New York City och dess omgivningar. Sen Hearst köpte New York Journal , och blev snabbt Pulitzer främsta konkurrens.

Termen SENSATIONSJOURNALISTIK kom från ett slagsmål mellan de två tidningarna under en serietecknare, som skapade en remsa som kallas "gula människan. " Den tecknade serien används en speciell ingen smutsar gult bläck. Hearst tog tecknaren från Pulitzer att skapa tecknad serie i hans papper. Pulitzer anlitade sedan en andra karikatyrtecknare att göra samma saker som den första. Denna konkurrens mellan de två tidningarna spiral snabbt utom kontroll.

Snart var tidningarna i ett krig om vem som kunde sälja mest kopior. För att uppnå detta mål började tidningarna använder sensationalism, ändra fakta och skriva upprörande rubrikerna för att locka försäljning. Här budet för försäljning kulminerade under det spansk-amerikanska kriget 1898. Pulitzer och Hearst båda hade en stor roll för hur den amerikanska publiken visade Kuba i deras längtan efter självständighet från Spanien. Tidningarna betonade felsteg av den spanska armén, men breezed över alla fel i den kubanska trupper. Båda tidningarna, men krävde att USA: s ingripande ledde till USA: s inblandning i kriget. har SENSATIONSJOURNALISTIK använts i alla krig USA har varit inblandat i sedan dess, porträttera den motsatta sidan som onda, omänskliga eller liknande värt attackerar. Det har använts för politisk och social vinst. Användningen av SENSATIONSJOURNALISTIK oftast rört sig förbi girighet tidningen ägare, och används idag främst för att förändra den allmänna opinionen.

Även SENSATIONSJOURNALISTIK är mycket mindre vanligt nu än den var i början av 1900-talet, men den finns fortfarande. Några tidningar, tidskrifter, webbplatser, och även TV-kanaler nyheter kan presentera information med en dragning på de fakta att stödja sina egna åsikter eller att öka antalet läsare, tittare. Chockerande rubriker fortfarande sälja mer papper än vanliga sådana gör. Det bästa sättet att undvika effekten av gul journalistik är att kontrollera fakta med flera källor, och inte får alla dina nyheter från ett ställe. Överväga var nyheterna kommer ifrån, och eventuella fel källan kan ha. Genom att få nyheter från mer än en handelsplats, är det möjligt att se SENSATIONSJOURNALISTIK för vad det är och hålla en öppen och förutsättningslös, när du söker efter fakta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.