Vad är Natural Law Theory?

Naturens lag teori är en filosofisk och rättslig övertygelse att alla människor styrs av grundläggande medfödda lagar eller naturlagar, som är skild från och lagar som är lagstiftat. Lagstiftat lagar ibland kallade "positiva lagar" inom ramen för naturliga lagen teori, att göra en tydlig åtskillnad mellan fysiska och sociala lagar. Natural law theory har stort inflytande på lagstiftning och regeringarna i många nationer, däribland England och USA, och det återspeglas också i publikationer som den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Ursprunget till naturrätt teori ligger i det antika Grekland. Många grekiska filosofer diskuterat och kodifieras begreppet naturlig lag, och det spelade en viktig roll i den grekiska regeringen. Senare filosofer som St Thomas Aquinas, Thomas Hobbes och John Locke byggde på det arbete som grekerna i naturliga avhandlingar lag teori om sina egna. Många av dessa filosofer använda naturliga lagen som en ram för att kritisera och reformera positiva lagar, med argumentet att positiva lagar som är orättvisa enligt principerna om naturliga lagen är lagligt vill. Du är redan bekanta med naturliga teori, även om du kanske inte är medvetna om det. Universal idéer om rättvisa som korsar kulturella skillnader är ett utmärkt exempel på naturliga lagen. Många barn, till exempel, vädja till en känsla av rättvisa i tvister, och de flesta människor i världen är överens om att mord är en allvarlig överträdelse av naturliga lagen. Många naturliga lagen teoretiker rot sin teori på tanken att alla människor är i huvudsak rimliga, och att deras motiv drivs av en känsla av själv bevarande.

Många "naturliga rättigheter", som är kodifierad i juridiska språket är också en del av den naturliga lagen, även om vissa teoretiker hävdar att människor kan ge upp vissa rättigheter att leva i samhället, till det bättre människa bra. Men grundsatser jämlikhet och en önskan att göra gott fortfarande. Vissa människor också integrera religion i naturrättsliga teori, medan andra hänvisar generellt till grundläggande moraliska lagar som kan eller kan inte styras av religiösa tro.

Det finns många grenar av naturrätten teori, av vilka några är ganska komplicerad. Många av dessa grenar använda naturliga lagen som en ram för att diskutera positiva rätten, och några av dessa grenar är faktiskt byggs in rättssystem. I England, till exempel, kan parlamentsledamöter vädjar till naturliga lagen teori att lösa tvister, i form av grundläggande lagar i England, en rad grundläggande rättigheter som fastställts av William Blackstone på 1760-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.