Vad är Midas Touch?

Termen "Midas touch" används för att hänvisa till en förmåga att göra något potentiellt lönsamma, tillåter människor att göra och hantera stora summor pengar. Människor använder ofta avundsjukt, förklara att någon har en Midas touch som ger honom eller henne att lyckas där andra misslyckas. De flesta personer med sådan kompetens arbeta mycket hårt för dem, och de kan ha drabbats av sin beskärda del av misslyckanden innan de utvecklade sin angelägen affärsmässighet. The Midas touch är döpt efter en legendarisk grekiska kungen. Midas faktiskt existerade, så gott historiska belägg, även om det är osannolikt att han faktiskt kunna vända saker till guld. Viljan att kunna göra saker i guld är gamla, hela disciplinen alkemi grundades kring tanken att det hade varit teoretiskt möjligt att "förvandla" diverse oädla metaller till guld, till exempel, och strävan efter guld i någon form annan kvarstår i många moderna samhällen.

Enligt legenden om Dionysos närmade Midas och erbjöd honom någon välsignelse, begärde kungen förmågan att vända saker till guld. Dionysos vederbörligen det så, först och kungen var nöjd med det faktum att allt han rörde vid blev till guld. Välsignelsen vände snabbt ut som en förbannelse, men liksom Midas fann sig dör av svält på grund av att mat och dryck som han berörde också förvandlas till guld, och i vissa versioner av berättelsen han vände sin egen dotter i en gyllene staty.

Midas kom tillbaka till Dionysos, och bad honom att återkalla gåvan. Kungen fick veta att han kunde bada i en viss flod att bli av med sin magiska beröring, som han väl gjorde. I många berättelser, fortsätter han att avskyr rikedom, lever ett liv i extrem asketism. Den ursprungliga fabeln om Midas Touch var förmodligen en varnande berättelse om girighet, och påpekade att girighet kan svälja allting du älskar, vilket ger dig ingen lycka.

I moderna världen, alla som går förvånansvärt bra, särskilt i ett utmanande område som aktiemarknaden, kan sägas ha ett Midas touch. Medan en touch av avund är inblandade, är termen också används med ett varningens ord, när någon har en "Midas touch," kan folk undra hur han eller hon kom dit, och om lyckan har kommit med rikedom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.