Vad är Magic Negro?

"magiska neger" är ett rasistiskt arketyp som förekommer i litteratur och film, främst i USA, där många människor kämpar med rasfrågor och arvet efter slaveriet. "Negro" är i sig en ganska daterad och kränkande term som används för att personer med afrikansk härkomst belysa det faktum att det magi eller magiska neger är daterad stereotyp. Kritiker av film, litteratur och andra media börjat studera och ifrågasätta denna arketyp i slutet 20th century, men det fortsätter att visas som en del av intrigen i en mängd olika inställningar.

Klassiskt, är det magiska neger en karaktär av låg social kast, till exempel en städare eller busschaufför. Siffran är oftast manliga, och utan ryggstöd berättelse eller historia ges, med den typiska magiska neger är relativt ofarliga, även om karaktären kan innebära andra rasistiska stereotyper, såsom en lat inställning eller en oförmåga att tala standardiserade engelska. Karaktären har oftast inga vänner och familj, att framstå som en fristående person i historien som har varit fråntagen sexualitet och personlighet. Det viktigaste inslaget i den magiska neger är att han eller hon har mystiska förmågor och en air av salvia visdom. Dessa förmågor används för att hjälpa de nästan alltid vita huvudpersonen komma ur problem, med det magiska neger vägleda vita hjälten till ökad förståelse av världen, och svepte in för att rädda dagen vid behov. Denna stereotyp karaktär kommer att göra några uppoffringar som krävs för att rädda den vita karaktär, som gör det magiska neger paradoxalt, eftersom han eller hon har övernaturliga krafter, men är fortfarande inställsamma till en vit karaktär. Detta tecken visas om och om igen i amerikansk litteratur och film, från Uncle Remus till Morpheus i Matrix . I likhet med många andra ras arketyper, har den magiska neger en så lång historia som många är omedvetna om hur utbredd denna karaktär är tills de börjar undersöka de roller som svarta bokstäver i böcker och filmer. Människor kan inte vara fullt medvetna om hur rasistiska denna arketyp är en fråga som har tagits upp av många kulturella kritiker och sociologer.

Även om en del människor kan ta över att den magiska neger arketypen fortsätter att avta, kan de bli förvånad. Under 2008 lockade en ledande republikan tjänsteman en hel del kommentarer när han ut en låt som heter "Barack the Magic Negro", en parodi på den första svarta presidenten i USA. Han hävdade att låten var tänkt som en ofarlig satir, men många av hans motståndare kände annorlunda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.