Vad är Ius Primae Natt?

Ius primae Natt eller "rätten till den första natten," ibland kallas droit du Seigneur , är en legendarisk rättighet som hölls förmodligen av feodalherrar. Enligt villkoren i denna rätt, godsägaren hade rätt till den äkta sängen den första natten i en träl eller bonde äktenskap. Trots att många historier om ius primae Natt kan hittas, och begreppet har använts som en del av intrigen i många filmer och romaner, några historiska bevis starkt belägg för att denna rätt aldrig funnits.

feodalherrar verkligen hade stor makt över livegna och bönder som bodde på deras mark, och de hade ett antal långtgående rättigheter, alltifrån prioritering vid skörd av rätt att jaga och fiska. Under den feodala eran, var bosatta i en herrgård också hårt styrda av Herren, och de förväntade sig att göra sitt bud, även om lagenligheten av en viss ordning var inte särskilt och tydligt i lagen.

legender om ius primae Natt förmodligen rotade i traditionen att bönder, livegna, och andra invånare i en herrgård som behövs för att be om tillstånd från Herren att gifta sig. Tanken var att Herren skulle kunna förlora arbetstagare genom ett äktenskap, så han hade ett egenintresse av att kontrollera när och vem folk gift. Dessutom var nygifta ofta tvungen att betala ett äktenskap skatt till kyrkan, en form av tionde, och i vissa delar av Europa väntades far till bruden att göra en betalning till godsägaren att kompensera honom för besväret äktenskapet. är Traditionerna att be om lov och betalar brud-skatt klart dokumenterade i material från feodala område, vilket tyder på att de inträffade och de flesta beredda att acceptera. Många beskrivningar av feodala bröllop även diskussioner om plump skämtar och förödmjukande ritualer som ofta spelade på Herrens kraft. De faktiska händelserna verkar ha flätas samman med tiden till berättelser om ius primae Natt.

feodala livet var ganska obehagligt för människor i de lägre skikten i samhället, sträng själva verket kunde och de flesta herrar herrgården gjorde tvinga kvinnor att ägna sig åt sexuell aktivitet, oavsett om de var gifta. Med tanke på att Herrens makt över sina livegna och bönder accepterades allmänt, skulle han knappast ha behövt en motivering i form av ius primae Natt ligga med bonden kvinnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.