Vad är Hobson’s Choice?

En Hobson's Choice är aa val där någon erbjuds möjlighet att välja mellan två alternativ osmakligt. I själva verket är en Hobson's Choice inget val alls, eftersom den enskilde måste besluta om det mindre av två onda ting, eller nöja sig med någonting snarare än ingenting. Begreppet används ofta i en situation där någon har illusionen av val, men egentligen inte kan utöva fri vilja. Ett av de mest klassiska exemplen på Hobson's Choice är Henry Ford marknadsföringskampanj för Model T, där han bekant sa att konsumenterna kunde "ha vilken färg de vill, så länge den är svart. "

Termen kommer från en verklig person, Thomas Hobson, som drev ett livré stabil i Cambridge, England, i början av 1600-talet. I ett försök att hålla stabil rotation så att hans hästar var overused inte, sade han att kunderna kan ta hästen närmast dörren till stallet, eller ingen. Frasen "ta det eller inget" förevigades i en 1688 dikt av Thomas Ward, som också kallas "Hobson's Choice" i dikten.

Ofta är Hobson's Choice valfrihet mellan något eller ingenting. När de ombads att välja mellan ett otillfredsställande sak och ingenting alls, kommer många människor som flyttar till något otillfredsställande, men de har inte riktigt gjort ett val. Begreppet används ofta för att hitta den situation som hemlösa människor befinner sig, där de erbjuds inga verkliga alternativ, bara illusionen av val. Denna typ av Hobson's Choice ibland används för att driva människor till ett beslut, särskilt vad gäller marknadsföring. En annan typ av Hobson val är möjligheten att två obehagliga saker. Den klassiska frasen "dina pengar eller ditt liv" är ett exempel på en Hobson's Choice, eftersom förmodligen offret inte vill ge upp heller. Tvingas välja mellan de två, många offer väljer att ge upp sina pengar. Detta är naturligtvis inte ett verkligt val alls, är det ett krav maskerad som ett alternativ.

i marknadsföringen, är begreppet Hobson's Choice ofta att driva folk till att köpa produkter eller nå ett snabbt beslut. Potentiella köpare av fastigheter, kan till exempel få veta att ett par gör ett bud på ett hus, så de behöver gå snabbt eller sluta med ingenting. Många marknadsförare är duktiga på att tvinga sina kunder i dessa typer av situationer samtidigt som kunderna känner till, medan andra är uppenbar om att erbjuda en Hobson's Choice.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.