Vad är His Dark Materials?

His Dark Materials är en trilogi av unga romaner vuxen fantasy skriven av Philip Pullman. The romaner har belönats med flera utmärkelser i sitt hemland England och utomlands, och de jämförs ofta med verk som The Chronicles of Narnia eller A Wrinkle in Time . Teman i His Dark Materials är ganska komplicerade, och som ett resultat av romaner har rönt stor granskning, uppmärksamhet och kontrovers. Många bokhandlar bära romaner, och är också glada att beställa dem för kunderna.

Trilogin består av Northern Lights (1995), The Subtle Knife , (1997), och The Amber Spyglass (2001). I USA, Northern Lights släpptes som The Golden Compass . Pullman påstår sig ha blivit starkt påverkade av Paradise Lost , ett arbete som ofta refereras till i romaner, och de har uppenbarligen också påverkats av fantasygenren i allmänhet, men His Dark Materials är fråga om mycket mer än enkla fantasy, hantering av ämnen som teologi, fysik och filosofi.

handlingen i romaner centra runt om kommande ålder för två barn, Lyra Belaqua och Will Parry. Barnen lever i parallella universum, Will lever i en värld som verkar vara identiska med våra egna, medan Lyra lever under mycket olika förhållanden, i en värld som domineras av läroämbetets, en djupt konservativ kristen kyrka som verkar ha ett strypgrepp på henne samhälle. Den roll som läroämbetets i romanerna är ett vanligt ämne för diskussion och kontrovers, som Pullmans målning av kyrkan är långt ifrån gynnsamma, och de romaner överfall idéer som Gud och den kristna himlen.

kristna har uttryckt begriplig tveksamhet His Dark Materials, eftersom böckerna är intensivt anti-kyrka. Pullman själv föreslår att böcker är en "moralisk upplösning" av traditionella kristna värderingar och kallar dem för "anti-Narnia. " Även om dessa betänkligheter är väsentliga, att många människor tror att böckerna har också en värdefull plats på någon hylla den moderna litteraturens , och några kristna faktiskt mycket njuta av dem, tillsammans med den kritik som de innehåller. His Dark Materials innehåller också en intressant undersökning i vilken typ av soul och uppoffring som ringer sant i hjärtat hos vissa läsare.

Pullman har även väckt stor uppmärksamhet själv, genom att tala acerbically omkring älskade författare som CS Lewis; Pullman är ganska högljutt frispråkigt om "onda" av The Chronicles of Narnia, hävdar att böckerna skicka ett negativt budskap till barn. Han har också kommenterat negativt om klassiker som Sagan om Ringen. Författarens inställning till klassikerna i fantasygenren har inte gjort honom populär bland många fantasy fans, även de som tycker om hans böcker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.