Vad är Gonzo Journalism?

traditionella roll en journalist har ofta varit att en objektiv utomstående som bara observerar och rapporterar ett nyhetsvärde fall inte aktivt deltagit i eller anstiftare av den händelsen. En ansvarsfull journalist kunde ändå uttrycka personliga tankar och andra subjektiva observationer, men det måste finnas en tydlig åtskillnad mellan det rapporterande journalist och själva evenemanget. Detta journalistiska filosofi håller inte riktigt, men i en radikal form av nyhetsrapportering kallas Gonzojournalistik . I Gonzojournalistik, är en journalist rätt att delta i händelser och omständigheter som får för sig anses vara nyhetsvärde. En gonzo journalist kan aktivt delta i en politisk kandidat kampanj utan att göra någon ansträngning att verka politiskt neutrala eller opartiska. Det är faktiskt ett av kännetecknen för Gonzojournalistik en nästan komplett personlig fördjupning i världen en gonzo journalist i slutändan vill exponera eller rekord för eftervärlden.

Medan en traditionell journalist skulle intervjua langare eller narkomaner för en exponera den lokala narkotikahandeln, till exempel, kan en gonzo journalist deltar faktiskt i skumma affärer och bedrifter bakom kulisserna av en drog kingpin eller ett lokalt gäng. Syftet Gonzojournalistik skulle vara att producera en brutalt ärlig eller mycket subjektiva journalistiska pjäs baserad på den verkliga upplevelsen av en utbildad reporter skriver från insidan. En gonzo journalist inte nödvändigtvis är skyddad från brottsbekämpande insatser, så även de rättsliga konsekvenserna av journalistens agerande kan bli en del av nyheten. Den kanske mest kända gonzo journalist var det sena Hunter S. Thompson, en självutnämnd Renegade reporter som ofta skrev pjäser för Rolling Stone magazine samtidigt leva ett no-håller-barred personlig livsstil. Skenbart avsatta för att täcka 1972 års presidentvalskampanjen, till exempel, valde Thompson istället att avvika från kampanjen leden och rapportera om sina egna droger och alkohol-fueled äventyr. Hans bok Fear and Loathing på Campaign Trail har sedan dess blivit ett klassiskt exempel på Gonzojournalistik.

kritiker Gonzojournalistik anser att praxis är mycket mer än sanktionerade hedonism. Ansvarig journalister ska inte ta på sig att inleda nyheter eller bli helt nedsänkta i mycket kultur eller omständigheter som de har tilldelats till följa. Gonzo journalister är en sällsynt ras av författare, ofta besitter större än personligheter liv och en "gonzo" eller gå-på-bröt förhållningssätt till ämnet till hands.

Vissa reportrar kan välja att utforska "delaktighet journalistik" under strikt ledning och tillsyn av en överordnad, gonzo journalister ofta tar på sig att uppleva detta på en personlig nivå, sedan omarbeta sina synpunkter till acceptabla journalistisk form senare. Medan en tidskrift eller tidning kan garantera några av gonzo journalistens kostnader samtidigt på uppdrag, en sann gonzo journalist är mycket medveten om att han eller hon arbetar utan nät.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.