Vad är Critical Race Theory?

Critical ras teori är ett sätt att se på förhållandet mellan raserna, särskilt i USA, i ett vidare sammanhang än de traditionella medborgerliga rättigheter synsätt. Teorin började någon gång i mitten av 1970-talet, som ett antal personer i juristkåren började oroa sig över den långsamma takten i vilka lagar som skulle förändras för att främja likabehandling oavsett ras. Dessa jurister också oroliga för att många av de tidiga segrar medborgarrättsrörelsen redan var eroderar. Att lära sig att kritiskt betrakta förhållandet mellan raserna är en viktig del av kritiska ras teori. Undersöka vardagliga interaktioner, och hitta de rasliga komponenten i dem, kan hjälpa flytta rasjämlikhet orsaken framåt kanske mer än en ibland naiv "färgblind"-metoden. Tittar noga på vad sociologer kallar mikro-aggressioner kan hjälpa till att se den verkliga omfattningen av rasism i USA, och genom kritisk analys, förhoppningsvis kan vi börja arbeta förbi det.

För att bättre förstå teorin, kan vi undersöka ett scenario där två människor passerar varandra när hon gick ner på en gata och den första person ler åt den andra. Låt oss föreställa oss att den andra personen antingen ler som svar när de passerar, eller stirrar ner på trottoaren och hasar förbi. I de fall där den andra deltagaren hasar som obehagligt, kan vår första instinkt vara att föreställa sig att de helt enkelt ovänlig, eller har haft en dålig dag. Nu vad händer om den första deltagaren är en person i färg, och den andra är vit? Vi kommer förmodligen att vara försiktig med någon form av rasistiska mikro-aggression. Vad händer om båda deltagarna är människor av färg? Vad händer om den första deltagaren är vit, och den andra är svart? I dessa situationer vår förståelse av samhällets ras relationer kan vara mer nyanserad än med traditionella metoder.

Även om kritisk teori lopp började inom yrket-och juridisk professor Derrick Bell, lätt viktigaste tänkare inom rörelsen-den har sedan spridit sig till många andra discipliner. Lärare kan hitta viktig ras teori mycket viktig för deras förståelse av klassrummet dynamik, akademiska provning och läroplanen bias. Människor involverade i den politiska sfären kan hitta viktig ras teori användbart förstå röstar avvikelser, ras-baserade kampanjer och andra frågor. En av de mer intressanta senaste utvecklingen i kritiska ras teori är ett ifrågasättande av den normativa acceptans av "vithet". Critical lopp teori ser på sådana saker som hur vissa grupper-Irlands, till exempel-började som en "othered" kategori, före "blir" vit. Man tittar på hur ras stolthet över att vara vita kan manifesteras i godtagbart sätt, och hur den kan yttra sig som vit överlägsenhet. Dessutom kan man fundera på vad vita rätta kan göra för att hjälpa den kritiska granskningen av ras, utan att missbruka sin maktposition.

Kritisk ras teori är en fascinerande, ständigt växande område. Briljant tänkare, och ägnade aktivister har engagerat sig för orsaken till en bättre förståelse av ras och dess roll i vårt samhälle. Även om de problem vi stöter verkligen monumental, områden såsom kritisk ras teori ger hopp till att förverkliga en mer rättvis värld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.