Vad är Collateral Damage?

militär terminologi är ofta i ett tillstånd av flöde, vilket är fallet med frasen indirekta skadan . Innan Vietnamkriget, släpper militärt tryck behandlas sällan frågan om yttre skador orsakade av militära operationer. Uppdraget i sig kan ha ansetts en framgång, men det fanns lite eller ingen information om civila förluster eller skador på egendom. Under Vietnamkriget, myntades dock begreppet "collateral damage" för att beskriva, och vissa skulle föreslå tona ned den faktiska effekten av en militär kampanj för civilbefolkningen. Genom att beskriva civila förluster och skador på egendom som collateral damage, regeringstjänstemän försök att avleda kritik av en ovanligt hög civil death räknas. Den eufemism "collateral damage" är tillräckligt för att antyda sådana förluster, men inte minska framgång i hela operationen. Fraser som "civila förluster" anses ofta alltför direkt till offentlig konsumtion.

Även frasen indirekta skadan kan ha sitt ursprung i militär terminologi, har man också funnit sin väg in populära vernacular. Näringslivet är särskilt förtjust i begreppet indirekta skador för att beskriva de oavsiktliga skador kvar i kölvattnet av en enstaka åtgärd. Om ett företag beslutar att flytta sitt kontor från en stad, till exempel den efterföljande skada av lokala leverantörer och restauranger kan beskrivas som collateral damage. Den plötsliga stängning av en avdelning för ekonomiska skäl kan också orsaka indirekta skador, som andra anställda förlorar sina positioner som en följd av stängningen. Collateral damage brukar betraktas som betydande, men ingår, vilket betyder att antalet förluster eller skadenivån fortfarande acceptabel jämfört med de generella fördelarna med att vidta åtgärder. Militära och analytiker affärsresenärer kan ta den upplevda belopp för ytterligare skador en åtgärd kan medföra.

Ibland ytterligare skador uppstår på en social nivå. En skilsmässa, till exempel, kan det sägas att lämna efter några indirekta skador, såsom vänskap och familjeförhållanden upplösas. Andra evenemang som ett oväntat dödsfall i familjen eller en tragisk olycka kan också orsaka indirekta skador, såsom andras liv påverkas negativt av en plötslig förändring. När en enastående händelse skapar en plötslig omvälvning i ett antal liv, kunde det resulterande nedfallet noggrant beskrivas som indirekta skador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.