Vad är Child-Led lärande?

Som namnet antyder, barn-ledda lärande är en typ av utbildning som ett barn leder. Barn-ledda lärande normalt utföras under en homeschool miljö, men det är möjligt att ta den i bruk i en mer traditionell miljö också. Med barn-ledda lärande, ett barn har rätt att bestämma vad som ska lära sig och när man ska lära sig det. Barnet kan även få möjlighet att välja sitt material för lärande, såsom böcker, kosttillskott utbildning, mänskliga resurser, eller den fysiska världen i stort.

Även barn-ledda lärande kategoriseras som Hemundervisning, den passar bättre under rubriken unschooling. Unschooling försöker komma bort från de traditionella metoderna för undervisning och inlärning, låta barnen lära sig från vardagliga saker. Barn-ledda lärmiljöer dig det barnets intressen och preferenser i valet ämnen att lära och metoder för lärande. I sådana inlärningsmiljöer, är barn inte tvingas eller tvingas att lära. Istället föräldrarna arbetar för att följa exemplet från sina barn, ge stöd, resurser och undervisning, i enlighet med sina barns önskningar.

Utgångspunkten för barn-ledda lärande är att barn lär sig bäst och upphov till deras fulla potential när de får visa vägen och utforska individer när de känner sig redo. Förespråkare för hans typ av lärande ofta att traditionell undervisning kan faktiskt tråkig ett barns intresse för världen omkring honom, uppmuntrade honom att lära sig helt enkelt att passera tester. När test är över, hävdar de, barn glömmer mycket av vad de lärt sig eftersom de inte var intresserade av i första hand.

Motståndarna till barn-ledda lärande frågan huruvida barnen får lära sig de saker de behöver veta om de lämnas åt sitt öde. De hävdar att barn i barn-ledda inlärningsmiljöer kan gå miste om vissa saker bara för att de inte är intresserade av dem. Dessutom motståndare ofta hävdar att barn i barn-ledda miljöer inte lära sig att interagera med jämnåriga och funktion i en strukturerad miljö.

Det är viktigt att notera att de flesta familjer som praktiserar barn-ledda lärande jobbar hårt för att skapa didaktiskt rika miljöer för sina barn. Vissa föräldrar väljer att ge lite struktur, andra arbetar för att ge organisationen samtidigt som barn-ledda miljö. De ger oftast ett överflöd av böcker och resurser för lärande. Många väljer spel som är både roliga och pedagogiska, att se till att deras barn alltid har något pedagogiskt till hands. Ledde också barn-learning familjer ofta begränsa användningen av TV eller undvika den helt och hållet, tro att deras barn kommer att undersöka mer om de inte absorberas i TV-tittande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.