Vad är Antropomorfism?

Antropomorfism är en form av personifiering som ger mänskliga egenskaper till icke-människor, främst gudar eller djur. Det används i religioner, litteratur och har vardagliga användningsområden också. På många sätt kan antropomorfism ses som ett sätt att göra saker som är obekanta verkar mer bekanta. fick gudar i många forntida religioner tydligt mänskliga egenskaper. Till exempel var de antika grekiska gudarna utsatt för hård antropomorfism, vilket gör dem mänskliga, men också, gudomlig. Den gräl av gudarna på berget Olympus ut många mänskliga egenskaper och drivkrafter: avundsjuka, girighet, lust och bedrägeri.

Många av dessa tvister kan dateras till mer primitiva religioner försöker infoga religiösa övertygelser i olika områden i Grekland. Men de tjänar också syftet att göra gudarna verkar mycket mänsklig. Faktum är att vissa av gudarna, särskilt Zeus, faller även i kärlek med människor, vilket tyder på gudarna är mycket nära människor. I litteraturen finns det hundratals exempel på antropomorfism. Barnböcker är ofta exempel på antropomorfism. I TV-serien och bokserien Arthur är ett exempel. De tidiga böckerna i Arthur -serien illustrera Arthur som ett Aardvark. Senare tillägg till serien har minimerat Arthur näsa till den punkt där han verkar nästan mänsklig. Den drivande kraften bakom sådana antropomorfism är att skriva en berättelse som kommer att vara visuellt tilltalande och kanske mindre hotande. Dessutom kan man berätta en historia utan representerar ras, så det passar alla barn. Målet är inte att göra djuren mer kända, men istället för att dra barn till sidan. Men i de senaste böckerna i serien, avsaknaden av animaliska drag, med undantag för enstaka par bunny öron eller älg horn gjorde antropomorfism av djuren mindre intressant.

brännare för vuxna använt antropomorfism med stor effekt. Ibland använder djur kan hjälpa soffa kontroversiella frågor. Till exempel är George Orwell's Djurfarmen en utforskning av diktatur och en kritik av socialismen. Mark Twain, i sin novell "A Dog's Tale," berättar medvetet historien ur en hunds perspektiv för att kritisera människor "beteende mot djur.

Watership Down är en av de klassiska exempel på antropomorfism. Kaniner används för att illustrera hjältens resa. De har diskret och egen personlighet, en religion, och en önskan att bilda en utopisk kanin samhälle. Romanen använder antropomorfism, utan att vara retorisk argumentation i de flesta fall. Antropomorfism kan bara saga att få veta från en annan än mänsklig synvinkel.

Folk använder ofta antropomorfism när man beskriver djur, särskilt sällskapsdjur. Klä en hund i tröjor, eller tillskriva mänskliga känslor på djur kan bli lite överdriven. Om det är uppenbart djur har några känslor, kan de inte exakt mänskliga känslor.

Pet lovers tenderar att se uttryck för känslor hos djur som ett tydligt tecken på deras mänskliga kvaliteter. Det kan vara mycket störande för små barn, i synnerhet, för att se en katt som är kärleksfull och söt agera på instinkt och dödar en fågelunge. Faran med anthropomorphizing husdjur är att vi kan ignorera en del av deras verkliga signaler genom att utöva och att tro på deras "mänsklighet".

I allmänhet fungerar dock antropomorfism som en sätt att illustrera poäng, eller för att underlätta vår förståelse av saker som verkar främmande. Dock kan titta på världen ur ett helt antropomorfisk perspektiv orsaka vissa Humancentrerade blindhet eftersom den inte tar hänsyn till perspektiv varelser vi inte grundligt förstå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.