Vilka var poeterna?

poeterna skrev under en period från slutet av 18 till början 19th century. Mest känd bland engelsktalande är de brittiska poeterna. Även om det fanns många poeter som skulle passa den romantiska poeter "ram" i allmänhet de som anses vara mest relevanta är William Blake, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley, John Keats och Lord Byron.

Även om vart och ett av romantiska poeter hade sina egna speciella egenskaper, de hade allting gemensamt. De triumferade tron att naturen och känslor var de platser där man fann andlig sanning, ett svar på "the Age of Enlightenment," poeter som föregår dem. Mest tillskrivas barn speciella medfödda gåvor så Wordsworth anges, de kommer från himlen "släpat moln av härlighet. " Förutom, skrev de dikter som en "spontan överflöd av känslor," igen en Wordsworthian koncept.

De romantiska poeterna förändrats särskilt det sätt på vilket poesi skrevs. Många skrev i en stil fri vers ibland, bort från den kostsamma rimmade mönster av poeter som föregår dem. De romantiska poeterna var också mycket mer intresserad triumphing kvinnors rättigheter. Shelley var gift med Mary Wollstonecraft, vars mor skrev en av de tidigaste och mest berömda feministiska skrifter, Till försvar av kvinnors rättigheter . Mary Shelley kan anses vara en viktig romantisk författare av perioden med sitt mästerverk Frankenstein .

Naturen var av högsta vikt för poeterna. Idén om att doppa sig i den fysiska eller vackra, eller i vissa fall den naturliga och skrämmande som i Blakes Tiger är tydligt Romantic. Blake kontraster begreppet den hårda brinnande Tiger till sin dikt The Lamb vilket verkar som ett barns plantskola dikt i sin oskuld och sötma. När Blake frågar i Tiger "Har han som gjorde lammet göra dig?" Han är i grunden ifrågasätta de stora gåtorna i naturen i sin kontrast vackra och skräckinjagande. Det är svårt att välja bara några av de bitar som mest liknar den romantiska poeter som exempel. Däremot kan några exempel ger en känsla av sorten av romantikens poeter och deras känslor.

Samuel Taylor Coleridge är särskilt känd för The Rhyme av Ancient Mariner . William Blake är känd för dikter som Tiger och speciellt för hans samlade verk i Songs of Innocence och Songs of Experience . William Wordsworth's Ode: antydningar of Immortality från Recollections of Early Childhood är ett grundläggande arbete. Men många av hans andra dikter ganska ofta citerade. Lord Byrons berättande dikter är kraftigt firas, inklusive Childe Harold och Don Juan .

John Keats ' Ode på en Grecian Urn och Ode till en näktergal är bland hans mest kända verk. Keats hade en mycket kort livslängd, dog när han var 25. Litteraturkritiker ser ofta detta som en oerhörd tragedi eftersom hans tidiga potential.

Percy Bysshe Shelley också dog ung, vid 30 års ålder. Hans mest kända verk hör Ozymandias , Ode to the West Wind och To a Skylark .

Taget i summan får poeterna ses som reaktionärt och humanist. De förändrats för alltid poesi, hitta på nya former och påverka senare poeter. Ingenstans är deras inflytande känns mer än i den amerikanska poeter och författare i mitten av 19th century. Många misstänker att poesi av Walt Whitman, eller teorierna om Ralph Waldo Emerson kunde inte existera utan inflytande av den romantiska poeterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.