Vilka är några av Moliéres Spelningar?

spelar Jean-Batiste Poquelin, bättre känd som Moliere, anses vara några av de finaste exemplen på fransk teater som någonsin skrivits. De noteras av teater kritiker för sin kvickhet och aktuellt ämne. Moliéres spelar orsakat både fanfar och upplopp i sin ursprungliga prestanda, och fortsätta som bärande produktioner av levande teater i dag. Den första av Molières pjäser att sätta dit honom enorm framgång var 1662 fem agera komedi Hustruskolan . Pjäsen handlar om komiska katastrofer som orsakats av Arnolphe, en man så rädd för att bli sviken av en kvinna som han insisterar på att hans avdelning, Agnes, höjas så oskyldigt som möjligt så han kan till slut gifta sig med henne. Svalt för manliga uppmärksamhet efter hela sin barndom i ett kloster, faller Agnes omedelbart förälskad i Arnolphe vän Horatius, har ingen aning om att Arnolphe tänker hon för sig själv. Pjäsen fick sådan positiv uppmärksamhet som kung Louis XIV beviljas Moliere en årlig pension för sitt arbete. Den kanske mest kända av Molières pjäser är hans mest kontroversiella, Tartuffe . I 1664 spela en kon-artist som sades vara en man av stor fromhet knep en lättlurad man ur hans hem och rikedom. Pjäsen orsakade ett ramaskri med religiös fraktion av den franska domstolen och krävt att det skall förbjudas från scenen. Kungen, trots att ett fan av pjäsen, förbjöd offentligt framförande av det i flera år. Så småningom dog motstånd ner och spela var fritt och ofta utförs med början 1669.

Vissa kritiker anser att Molières pjäs Misantropen att vara hans mästerverk, trots initialt dåliga recensioner på dess 1666 premier. De funktioner för en enorm mängd ordlekar och verbala skämt, eftersom den följer liv Alceste, en man som hatar människor. Pjäsen är också en socialt viktig spela, eftersom det ifrågasätter roll för människan och om ärlighet och artighet skulle styra samhället beteende.

Moliere pjäser har ofta framhållits som påverkas av den resande italienska teatern trupper i commedia dell'arte . I italiensk stil, arketypisk tecken, såsom clownen de älskande, den pajas far, används för komisk effekt. I Scapin en del experter tror att effekten av commedia dell'arte är uppenbar. Berättelsen följer två söner som båda har i hemlighet gift sig samtidigt som deras fäder är borta och är beroende av Scapin, en slug och svekfull tjänare, för att hjälpa dem komma undan med det. Liksom i den italienska komedier, slutar var en mer eller mindre lyckligt, med Scapin något sätt både få kredit och såg löjlig.

Många av Molières pjäser är en akt komedier, som utförs för att lätta upp stämningen efter tragiska ämnet. Dessa korta spelar ofta funktionen commedia dell'arte lager tecken och tung ordlekar. Några av de mest kända omfatta School for Husbands , Sganarelle , och Pretentious Young Ladies . I modern teater, två eller tre av Moliéres spelar ofta kombineras till en kväll på en-handlingar.

pjäser av Moliére är extremt populärt med moderna teaterbesökare. Den politiska och samhälleliga wit av spelar ofta åter tänkas passa moderna frågor. Moliéres spelar också tjäna som goda pedagogiska verktyg, och används ofta för att införa unge skådespelarens till världen av franska Fars och den kompetens som krävs för enastående verbala skämt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.