Vilka är bantuspråk?

Bantuspråk är en stor familj av språk som talas främst i södra delen av Afrika. Över 500 språk har klassificerats i den här familjen, inklusive swahili, xhosa och zulu. Studenter Bantuspråk har en hel del material att arbeta med, eftersom familjen är så stor och högtalarna är vitt spridda över hela Afrika. Ett flertal studier av dessa språk har publicerats sedan 1948, då Malcolm Guthrie gjort en omfattande undersökning av denna språkfamilj. Den "Bantu" i bantuspråk hänvisar till en gemensam språklig trend som finns i många av språken i denna familj. Prefixet "ba" är en pluralform av människor, och "-ntu" eller "-tu" är ett suffix som också betyder "folk. " Många av dessa språk använder ordet "Bantu" om människor, och detta gemensamt redovisas i namngivningen av denna språkgrupp. Dessa språk är en del av en större språkgrupp som klassificeras som Bantoida språk, Bantoida språk är i sin tur i Niger-Kongo grupp afrikanska språk, som är talas allmänt i stora delar av Afrika. Vissa människor kan skilja mellan bantuspråk och smala bantuspråk, den smala bantuspråk är de som definieras och diskuteras av Guthrie i sitt arbetsrum. Vissa språkvetare har påpekat att många språk har förbisetts eller okända under Guthrie tid, och att hans klassificering bör nog uppdateras för att återspegla detta.

Många bantuspråk använder dubbelarbete att betona en punkt, vilket är fallet med den Swahili ordet Piga , som betyder "strejk", som kan användas för att två gånger för att indikera att något slogs flera gånger. Bantuspråk också i regel inte har strängar av konsonanter, varje konsonant bryts upp av en vokal, och ord som ofta slutar med vokaler. Många av dessa egenskaper används även i lånord, som kan vidtas för att passa Bantu språk schema, som i sukulu för "skolan. " Det finns naturligtvis undantag till dessa regler, som är fallet med alla språk.

I likhet med många språk familjer, det finns många likheter i bantuspråk som gör lingvister att spåra historiska skift. Dessa språk avslöjar också en hel del om de kulturer de talas vid, eftersom människor bevara sin historia och tro på sitt talade språket. Besökare till Afrika får kämpa med bantuspråk, eftersom det finns så många av dem och det finns också många dialekter, vilket gör kommunikationen ibland utmanande. I många regioner, ett språk som pidgin, swahili eller engelska används som lingua franca.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.