Vem är Jonathan Safran Foer?

I efterdyningarna av stora tragedier är det ofta svårt för samhället att hantera förlusten av en närstående eller vraket av katastrofen. Båda Jonathan Safran Foer's lovordade romaner, Allt är upplyst och Extremt högt och otroligt nära , tackla som behöver klara och intensiva sorg som följer med det, men Foer gör så med en elegant touch av humor som tillåter läsaren att läka tillsammans med huvudpersonerna.

Född i Washington DC, USA och utbildades vid Princeton University, Jonathan Safran Foer visade sitt löfte som en begåvad författare genom att vinna Princeton's Creative Writing Thesis pris i hans nybörjare, sophomore, junior och senior år. Han vann även Zoetrope: Alla Story Fiction Prize 2000. Inte långt efter examen från Princeton reste Foer till Ukraina till forskning farfaderns liv, vilket ledde till att planeringen av sin första bok, Allt är upplyst . Det var med denna bok som Jonathan Safran Foer gjorde sin prägel på det litterära samfundet med ett försök att skriva stil och ny röst i riket i modern skönlitteratur.

Allt är upplyst i stort sett följer skrivelsen korrespondens mellan berättaren, Alex, och huvudpersonen, Jonathan, eftersom berättarens engelska är "inte så premium", som Alex säger, korrespondensen ofta intensivt roligt men också uppriktiga och ovanligt uppriktig. Kombinerat med ett udda och ofta humor-laced redogör för bakgrunden för den lilla byn där Jonathans farfar levde tills den nazistiska invasionen, kombinerar det nya historiska fasansfulla förintelsen och brutalitet av nazisterna med den spirande intellektuella relationen mellan berättaren och protagonist. Romanen fördjupar också läsaren i den judiska kulturen, väcka annat sätt förstöra världen i förgrunden för läsarens sinne. I sin andra roman, Extremt högt och otroligt nära , som används Jonathan Safran Foer liknande element för att skapa ett brutalt annorlunda berättelse med samma humoristiska röst. Hans recitatör, tio år gammal Oskar Schell, är också något osäker på grund av sin ålder, trots sin brådmogenhet, men även lånar ut till uppriktighet och ärlighet en äldre berättare kanske inte har kunnat uppnås. Jonathan Safran Foer denna gång valde händelserna den 11 september 2001 som bakgrund av sin berättelse, som Oskars far dör i attackerna. Oskar hittar en nyckel bland sin fars tillhörigheter och ger sig ut på en resa-ungefär som Jonathan i Allt är upplyst -för att upptäcka mer om fadern, som togs ifrån honom innan han fick en chans att veta mannen. Foer varvas också texten med till synes slumpmässiga fotografier som Garner djupare innebörd som romanen fortskrider, en teknik som både beröm och nedvärderat kritiker. Vilket var fallet i sin första roman, blandar Foer flera olika storylines hela romanen.

då de generellt beröm av kritikerna, är Jonathan Safran Foer inte utan hans belackare. Mitt i intensiv beröm för sin debutroman, tyckte vissa kritiker sitt författarskap lossnade så billig och dum, och inte värt det litterära beröm han fått. Either way, hade Jonathan Safran Foer arbete rensas sig en nisch i den litterära gemenskapen som produkten av en begåvad författare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.