Vad betyder "smöriga" Mean?

Ordet "smöriga" används för att beskriva någon som är nästan patetiskt ivrig att följa, lyda och tjäna. Den används ofta på ett nedlåtande sätt, vilket tyder på att någon har ganska slaviskt tendenser som är vidrig och ibland pinsamt. De flesta människor strävar efter att undvika att bli inställsam, att hitta sätt att uttrycka överensstämmelse som är mer subtila och mindre intensiv än inställsamhet, men i vissa kulturer denna inställsamma attityd anses socialt acceptabelt. Detta ord härrör från Latin ob , som betyder "att" och Sequi , "följa", så ordet betyder ordagrant "att följa. "Begreppet tycks ha inträtt Engelsk runt 1300-talet, och det första som plikttrogen tjänst. Den tidiga inkarnation av ordet användes vanligen i ett kompletterande sätt, berömmer människor som var snabba att tjäna. Av 1500-talet hade dock ordet fått sin moderna känsla av att vara inställsam och krypande, och det har avgjort negativ klang idag.

Många associerar alltför smickrande, inställsam och bootlicking med moderna inställsamhet. Konsekvensen är att någon är abasing sig själv för att behaga någon annan, och i många kulturer människor som tolererar inställsam beteende är också ganska negativt. Snarare än att bara vara artig, undergiven och glada att kunna hjälpa någon som är inställsam korsar linjen, visar beteende som kan vara motbjudande i sin intensitet. I vissa yrken kan inställsam beteende är mycket vanligt. Vissa servitörer, till exempel, har anklagats för att vara inställsam och en balans mellan att vara inställsam och bara lämna uppmärksam service kan vara en utmaning för många människor i servicebranschen. För arbetstagare inom tjänstesektorn, en del av problemet är att olika människor har olika personliga trösklar för inställsamhet, till exempel kan en person ha besvärats av en servitör som ständigt kontroller av drycker på bordet, medan någon annan skulle uppskatta denna gest.

Om någon antyder att ditt beteende är inställsam, kanske du vill undersöka hur du utför själv, särskilt runt överordnade såsom chefer. Om du är förvirrad över varför märkningen har tillämpats för dig, kan du be om konkreta exempel, speciellt om du bor eller arbetar i en främmande kultur, som olika samhällen har sina egna versioner av inställsamhet och egna nivåer tolerans för det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.