Vad betyder "plocka russinen ur kakan" Mean?

plocka russinen ur kakan har ett par olika definitioner, men det är oftast betraktas som processen att välja en mindre mängd information eller uppgifter att försöka bevisa en punkt, och bortser från motstridiga uppgifter. När cherry picking information kan en person sluta med en felaktig teori eller ståndpunkter på ett ämne eftersom all relevant information inte beaktades. En person kan plocka russinen information, antingen avsiktligt eller av misstag, t. ex. när en person oavsiktligt kommer bara titta på data som är lätt att hitta, presentera ett felaktigt intryck. Termen är vanligare med någon som avsiktligt ignorerar motstridiga uppgifter, dock.

Termen plocka russinen ur kakan troligen sitt ursprung i processen med att plocka frukt från ett träd. När välja en typ av frukt, såsom körsbär, kan en person söka efter endast de bästa körsbär, t. ex. sådana som är hälsosamma. Genom att endast välja de bästa körsbär, en annan person som ser skörden kan göra det felaktiga antagandet att alla körsbär på trädet så sund. I en annan tillämpning av begreppet, kan en person bara markera körsbären som är lättast att nå, oavsett kvalitet. Genom att ignorera hälsosammare körsbär högre i trädet, kan den personen att sluta med en omogna eller sjuka partiet av körsbär som inte innebär en korrekt bild av kvaliteten på trädets frukt.

Inom försäkringsverksamhet uttrycket plocka russinen ur kakan är vanligt. Exempelvis kan en sjukförsäkringsbolag vill plocka russinen ur kakan bara de friskaste folk vid utfärdande av politik, samtidigt förneka politik till andra, vilket kan minimera fordringar. Regeringens förordningar försök att hindra försäkringsbolag från att plocka ut godbitarna bland kunder genom att tvinga dem att försäkra kunder med varierande sjukdom risk.

Olika idrotter använder termen plocka russinen ur kakan , också i en något negativt. Cherry picking hänvisar till en friidrottare som böjer reglerna eller bryter mot andan i ett spel för att vinna en fördel. Till exempel, i basket, en spelare som bor nära sin korg i hopp om att få ett långt pass från en lagkamrat och räknandet en enkel korg, snarare än starkt försvarar sin egen korg, sägs vara plocka russinen ur kakan. Spelaren är inte bryta mot spelreglerna, men han går emot andan i spelet, som säger att alla spelare ska försvara motståndarens korg hela tiden. Termen har en negativ klang eftersom en spelare som plockar russinen ur kakan punkter verkar vara mer intressant för att förbättra sin individuell statistik genom poängsättning enkla punkter, snarare än att hjälpa sitt lag vinna genom att spela starkt försvar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.