Vad betyder "får min Goat" Mean?

När någon säger frasen "något eller andra verkligen får min get", de menar att de är mycket irriterade. Ett stort antal olika saker kan bidra till irritation, allt från någon annans handlande till en serie händelser, men trots det dags för fras, getter vanligtvis inte deltar. Liksom många färgglada idiom på engelska, ursprunget till "få min get" är skumma, svårfångade, och faktiskt ganska fascinerande, för människor som gillar att utforska språket. Den första förekomsten av frasen dyker upp runt tidigt 1900-tal, och verkar antyda att detta formspråk är amerikanskt ursprung. Tidigt 1900-tal var i själva verket en stor epok för färgglada slang i Amerika, vilket speglar den snabba utvidgningen av bosättningarna i USA och blandats människor från många olika sociala, klass och etnisk bakgrund. Ett antal slang från denna epok är otvivelaktigt felaktigheter slang från andra språk, eller missförstånd av engelska ord, och vissa personer har föreslagit att "får min get" kan vara relaterade till "egga," som i "för att irritera. "

Men denna enkla förklaring har skuggan av en rad andra tolkningar av slang sikt. Andra har föreslagit att termen är en översättning från franska prendre la chèvre , för att "ta get," ett idiom från fornfranska vilka referenser ta någons form av inkomst. Låga inkomster franska bönder, skulle stöld eller en get bli en katastrof, eftersom djur som mjölk och kött för sina ägare. Detta kan dock förklaras vara en backformation att förklara "får min get," snarare än en sann redogörelse för ursprunget till uttrycket. En av de mest troliga förklaringar bakom "får min get" är också en av de mer intressanta, något som sällan händer när du upptäcker rötter gemensamma idiom. Redan på 1700-talet användes getter som sällskapsdjur för att lösa kapplöpningshästar, hålla notoriskt skygga djur avslappnad. Med en häst husdjur get away skulle ha upprörd och störa djur, vilket kan påverka resultatet av en tävling.

Bruket att ge kapplöpningshästar med sällskapsdjur är fortfarande utbredd, med hästar limning med ponnyer, höns, hundar, katter, och en mängd andra djur förutom getter. Många hästar blir verkligen djupt fästa vid sina kamrater, som uppvisar betydande stress när djuren tas bort, och detta beteende kan ha inspirerat idiom "får min get" bland observatörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.