Vad betyder "Pay it Forward" Mean?

som betalar den framåt är en berättigad tredje part koncept som innebär att göra något bra för någon som svar på en god gärning gjort för din räkning eller en gåva du fått. Men när du betalar den framåt, inte återbetala du inte den person som gjorde något trevligt för dig. Istället gör du något trevligt för någon annan. Till exempel, om någon ändrar din trötta medan du är strandsatta på vägen, kan du betala den framåt genom att skotta din äldre granne rullbandet efter snö har fallit.

Begreppet betala den framåt kommer från en 2000 film Pay It Forward , svensk Kevin Spacey och Helen Hunt. I denna film, är en ung pojke, spelad av Haley Joel Osment, fått en skoluppgift som nödvändigt för honom att hitta något sätt att förändra världen. Han utvecklar Pay It Forward begrepp som anger en kedjereaktion av goda gärningar. Dessutom innehöll 1951 boken "Mellan två världar" av Robert A. Heinlein begreppet och faktiskt vara det första arbetet med att popularisera idén. En av de viktigaste sakerna att tänka på att betala den framåt är att det bör ske med en osjälvisk anda. Detta innebär att du hjälper en annan person utan hoppas på återbetalning eller goda gärningar i gengäld. I själva verket finns det några organisationer som tillåter människor att betala den framåt anonymt, skänka pengar eller utför goda gärningar utan hoppas på erkännande. Så långt som mottagare av pengarna, gåva eller god gärning som berörs, han eller hon sa bara att betala det framåt. Den Pay It Forward-konceptet har en stadig förankring i historien. Ben Franklin beskrev det i ett brev han skrev till Benjamin Webb 1784. I detta brev skrev han om sin avsikt att hjälpa MrWebb genom att låna ut honom några pengar. Men han vill inte återbetalas direkt. Istället hoppades Ben Franklin herr Webb skulle någon gång träffa en ärlig man är i behov av hjälp och vidarebefordra pengarna tillsammans med honom.

Att betala den framåt doesn inte måste betyda att en stor del av pengar eller som lägger ner mycket arbete. Det kan vara så enkelt som att hålla dörren för någon lastad med säckar eller ge upp din plats i kön till någon som verkar bråttom. Det skulle även kunna innebära utgifterna lite pengar på kaffe för personen bakom dig i kön till ett café. För dem som har pengar de har råd att ge, det finns alltid människor i nöd, men även de minsta, kan gratis gester göra en skillnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.