Vad betyder "Just Öknar" Mean?

Uttrycket just desserter är en vanlig felstavning av den faktiska idiom bara öknar , vilket helt enkelt betyder att få vad man förtjänar. Det är en av de mer vanliga felstavade idiomatiska uttryck, eftersom den använder ett ålderdomligt ord de flesta människor inte längre känner. Denna typ av stavfel bygger på en mishearing av ett ord, eller missförstånd av dess sammanhang benämns ofta som en eggcorn.

Uttrycket just öknar uttalas just desserts , som om att använda det engelska ordet för en söt efter middagen kurs, dessert . De flesta människor när de ser ordet öknen uttalas annorlunda, som om det är ett stort torrt landområde, komplett med sanddyner och palmer. Detta är ett förståeligt förvirring, som ställföreträdande enligt öken och medföljande uttal som används i bara öknar har inte använts i stor omfattning i över hundra år. Ändå stavningen just desserts är tekniskt korrekt. Det finns två ord vi bör tänka på här. Den första är ordet öknen , som i "Lawrence av Arabien tillbringat många år reser öknen", med betydelsen "torra ödemarken. "Detta ord kommer från samma rot som ordet öknen , som i" Soldaten övergivit sin företaget ", med betydelsen" att överge. "Den gemensamma rot här är det latinska ordet deserere , vilket betyder att försaka, som gjorde sin väg genom franska och Mellanöstern engelska. Sekundära betydelsen av ordet, dock med ett uttal som liknar dessert kommer från en helt annan rot. Denna användning av öken , som i "Han fick det som skulle komma till honom-han bara öknar," kommer från det latinska deservire igenom franska. Denna känsla av öken är jämförbar med ordet förtjänar , som kommer från samma rot. Uttalet desserter bara är mycket vettigare om vi tänker ordet förtjänar . Det bör påpekas att användningen av öken i den meningen att förtjäna har varit på engelska sedan mitten av 13-talet. Faktum är att använda frasen just öknar -med uttal just desserts -konstateras så tidigt som i slutet av 16th century, på raden " Efter en skampåle, att hela världen kan se: En rättvis öknen för sådana ogudaktighet. "

Många människor på grund av den förvirring som följer uttalet av bara öknar som får det att låta som just desserts , har kommit med egna folk etymologier och betydelse för denna fras. Den vanligaste av dessa falska ursprung är att just desserts hänvisar till den belöning du får i slutet av din måltid-dessert-och i förlängningen kan användas metaforiskt för någon form av belöning vid slutet av ett väl utfört arbete. Även om detta är ett lovvärt försök att förklara innebörden, sanningen är betydligt enklare. Vi kan tala om bara desserter allt vi vill, men när man får sin bara öknar får man exakt vad man förtjänar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.