Vad är jungiansk litteraturkritiken?

Carl Jung, uppfattas det mänskliga sinnet som består av en medvetslös uppdelad i två delar diskret. Den personliga medvetslös var de känslor som inte kunde nås utan terapi och dreamwork. Den universella medvetslös var en gemensam uppsättning bilder, som kallas arketyper, gemensamma för alla människor. Den universella medvetslös uttrycktes i konst, litteratur och myter, och Jungiansk litterär kritik särskilt inriktar sig på analys av arketyper i litteratur och skrivna mytologi. Målet med alla människor enligt Jung, är att uppnå individuation, en stat där det omedvetna är känd och integreras i medvetandet. Litteratur avseende alla typer av hjälte, men som huvudsakligen manliga, kan analyseras med hjälp av Jungs litteraturvetenskap vid trappan i "hjältens resa" som är vägledande för hjälte mot individuation. Det är inte alla av Jungs litteraturkritiken prövar alla individuation processer. Två viktiga punkter i fokus är integrationen av anima, och större integration av skuggan. Omvänt jungiansk litteraturvetenskap får helt enkelt utvärdera effektiviteten som en särskild arketyp i en roman. När du läser litteratur i jungiansk litteraturvetenskap, är huvudpersonen ses som verkliga, medan de flesta andra tecken ses som symboler aspekter av hjältens omedvetna jaget. En kvinna, till exempel representerar anima, den feminina sidan av hjältens personlighet. En antagonist representerar skugga. Det är ibland lättare att förstå Jungiansk litterär kritik i praktiken. Till exempel i Tolkiens Sagan om Ringen , är karaktären av Frodo klart kämpar emot hans skugga figur, Gollum. Gollum representerar alla saker i Frodo omedvetna själv att Frodo inte psykiskt igen. Eftersom romanen fortskrider blir Frodo mer som Gollum, och till slut fungerar som Gollum skulle hävda ringen för sig själv. Integration av skuggan innebär en nedstigning i underjorden, och sådan är Frodos resa till Mordor, en plats där alla saker har blivit korrupt representerar skugga dominans. Skuggan måste accepteras eller om det fortsätter att härska personligheten.

För Frodo att betraktas som utpekas av jungiansk litteraturkritiker, måste han utnyttja kraften i hans skugga för att uppnå helheten. Det är vackert genomförs av Gollum död, där han biter av Frodos finger, och sedan genom sin egen skadeglädje teeters på kanten av branten i Mount Doom's Cavern innan falla i lava nedan, vilket innebär att Frodo's Quest.

Temat för släktskap mellan Frodo och Gollum är anmärkningsvärt konsekvent i romanen som Frodo första motbjudande, och sedan kommer till medlidande Gollum. Frodo måste honom psykiskt för att fullgöra sitt uppdrag. Vidare innebär Frodo individuation genom att lämna Midgård för att bo för alltid för alverna i ett paradis som plats. En fullt utpekas karaktär inte längre hör hemma i den verkliga världen, som individuation är en livslång process. Detta är en mycket stenografi förklaring av Jungs litteraturkritik i arbetet. Några av de viktigaste akademikernas Jungiansk litteraturvetenskap omfatta Joseph Campbell, Emma Jung, och Maria Louise von Franz, vars arbete på skugga och anima i sagor är särskilt intressant. Dessutom är Emma Jungs utforskning av Grail legenden lika spännande.

Andra litteraturkritiker ogilla Jungiansk litterär kritik, eftersom det lägger utanför uppförandet av en text, och i princip leder till samma slutsatser och om igen. Det finns säkert någon sanning i kritiken. Nästan vad som helst kan läsa på detta sätt, ungefär som man kunde använda freudiansk litteraturvetenskap för att värdera texter som människans förtryck av sexuella önskemål och motsätter kör mot sex och död.

Det som verkar mest användbar i jungiansk litterär kritik är dess värde som inspiration för det dagliga livet. Det förstärker Jungs teori om att vi alla längtar efter ett perfekt känna av dessa omedvetna krafter som driver oss. Det stöder också tanken att texterna från mycket olika bakgrunder kan sägas uppvisa samma faktorer upprepade gånger. Huruvida detta verkligen är en universell medvetslös är diskutabelt. De flesta bortse från den universella omedvetna, och istället luta sig mot Jungs litterär kritik som ett sätt att förstå de psykologiska kamp för mänskliga att övervinna dolda tankar och känslor, en kamp som är gemensamma för oss alla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.