Vad är grammatiskt genus?

grammatiskt genus är ett system i grammatiken för något språk som substantiv klassificeras som tillhörande en viss kön -ofta maskulin , reale eller neutral -och andra delar av tal anslutna till substantiv, t. ex. adjektiv eller artiklar, måste komma överens. Till exempel, på engelska, substantiv med naturliga kön , till exempel "pojke" eller "flicka" måste komma överens i grammatiskt kön med någon pronomen används för att representera dem. Därför "Hon är en fin pojke" är ogrammatiska på engelska. Andra språk runt om i världen har betydligt mer omfattande och komplexa system av grammatiska kön.

På många språk, grammatiskt genus och naturliga kön korrelera ganska löst, till stor frustration av andraspråksinlärare. På franska och spanska, alla substantiv är antingen maskulina eller feminina, så saker som tycks sakna kön till en engelsk speaker tilldelas den ena eller den andra klassen. I sådana språk är grammatiskt genus ofta mer morfologiska-relaterade till ljudet av ordet-den semantiska-relaterade till dess innebörd. På spanska, till exempel, ord som slutar på -o är typiskt manligt och ord som slutar på -a är typiskt feminina. Ett exempel på ett ord med grammatiskt kön som skiljer sig från dess naturliga kön är den tyska Maedchen , eller "jungfru", som är grammatiskt klassificeras som neutral snarare än feminint.

I vissa grammatiker, däribland många indianska och afrikanska språk, kan kön hänvisa till distinktioner än manligt och kvinnligt. Många språk, till exempel tilldela grammatiska kön efter kategori animera och döda . Språken i den kaukasiska familjen har ofta fyra kön-femininum, maskulinum, levande och döda. Återigen andra modersmål hittar ofta dessa grammatiska skillnader oväntade, himlakropparna och växter kan betraktas som "levande" i vissa språk. Grammatiskt genus till största delen följer nog grundläggande mönster som man kan göra en kvalificerad gissning om kön på ett okänt ord, men viss memorization är normalt nödvändig.

>

mer ovanliga system av grammatiska kön kan hittas runt om i världen. Dyirbal, en australiska språk, innehåller som bekant ett jämställdhetsperspektiv kategori för "kvinnor, brand och farliga saker. " Vissa språk har könen grundas på fysiska former av objekt och vissa språk har över tio substantiv klasser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.