Vad är ett informationssystem Bubble?

Historiskt samla viktiga nyheter och information och därefter rapportera det till massorna var en heltidssysselsättning för en utvald grupp av professionella journalister. Det var inte ovanligt att nyheten om en militär seger eller en episk mänsklig tragedi att ta dagar, veckor eller månader för att nå ut till allmänheten, och som utgår från medlemmar av allmänheten även haft tillgång till dessa rapporter. Idag finns bokstavligen hundratals olika nyheter organisationer som arbetar 24 timmar om dygnet för att ge nästan omedelbar information till sina respektive målgrupper.

Denna omedelbarhet och tillgänglighet har skapat ett oroväckande nytt fenomen, dock. Eftersom tittare och läsare kan bokstavligen plockar sina nyheter och information direkt från konkurrerande medier träd, har en del börjat att dras mot nyhetskällor som närmast liknar deras egen världsbild eller politisk övertygelse. Genom att isolera sig från hela spektret av medier, har de skapat nästan en information bubble runt sig som en form av ideologisk eller politisk självförsvar. Att bilda en information bubbla förutsätter att majoriteten av nyhetsorganisationer verkligen hyllar olika fördomar och den politiska naturen. För närvarande är en av de vanligaste exemplen på partisk nyhetsrapporteringen den pågående rivaliteten mellan organisationerna Cable News CNN och Fox News. CNN är ofta karakteriseras som ett mer politiskt liberal utlopp, medan Fox News i allmänhet ses som mer politiskt konservativ. Denna uppenbara fördomar mot ena änden av det politiska spektrumet eller de andra har ofta lett till en polarisering av potentiella tittare. Det skulle inte vara ovanligt att en politiskt konservativ betraktare att bilda ett informations bubbla genom att bara använda FOX News eller en liknande konservativ nyheter utlopp exklusivt. Detsamma skulle vara fallet för en mer liberal betraktare som bara anses CNN eller andra liberal-stödd nyhetsorganisationer vara korrekt och tillförlitlig. Medan de båda organisationerna har möjlighet att presentera viktiga nyheter på ett objektivt och professionellt sätt, kan några av sina mest hängivna tittare blivit mycket exklusiv i sina tv-vanor.

Detta växande information bubbla fenomen kan få den oönskade effekten av media isolationism. Journalister fortsätter att ha ansvaret för att rapportera nyheter utan eller partiskt, men inte alla tittare eller läsare kan komma överens med denna standard. Några som bor i information bubblor kanske föredrar att ha sina nyheter spunnen i en specifik politisk eller ideologisk riktning innan den ens når deras öron eller ögon. Det avsiktliga undvikande av olika synsätt eller negativa poster nyheter genom att skapa ett informationssystem bubbla kan vara ett potentiellt oroväckande utveckling verkligen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.