Vad är en vädjan till åtlöje?

En vädjan till åtlöje är en vanlig typ av logiska felslut. Att kunna plats det i argument hjälper dig att försvara dig själv, och undviker det kommer göra dig till en mycket starkare kommunikatör och debattör. Problemet med mest logiska felslut är att de är mycket frestande att använda, eftersom många av dem är effektiva, speciellt mot en svagare motståndare. Däremot kan en vädjan till åtlöje enkelt vände ryggen på den person som använder det, att om någon är hård nog plats den och hoppa på den.

I ett överklagande till åtlöje, förringar en person anspråk tyder på att det är absurt. Den hån av fordran, i teorin, minskar sin makt. Men tar en vädjan till åtlöje inte i form av ett giltigt eller användbara argument, eftersom det ger inga nya uppgifter eller konkreta diskussioner i debatten. Det finns många exempel på en vädjan till åtlöje, men alla mer eller mindre i form av "X är dumt, alltså x är falskt. " Ofta en vädjan till åtlöje använder ett strå man, en svag argument som skapats av oppositionen och hänföras till försvaret. En Halmdocka är lätt att avslöja för oppositionen, och en oförsiktig försvarare kanske inte är medveten om hur hans eller hennes ord eller ställning tvinnades att skapa ett strå man. Till exempel, i en diskussion om huruvida barn ska ges hörseltest regelbundet, kanske en svag arguer säga "Hörseltest är dumma", att vädja till åtlöje som undviker det verkliga problemet . En sådan tydlig illustration av de inblandade logik visar hur ogiltig ett argument som använder en vädjan till åtlöje kan vara. En vädjan till åtlöje gäckar argumentet, men inte den person som ställde den. I en verklig argument, naturligtvis, är din motståndare sannolikt mer sluga, så var uppmärksam på sökord som enfaldig, dum, löjlig, tokig, och andra som tyder på att personen är förringa ditt krav, snarare än att ta itu med det.

I ett ad hominem angrepp, någon som angriper den person som argument, något som kan tänkas vara fallet med någon som säger, "jag kan tänka mig att en person som själv hade ingen aning om hur svårt det egentligen är. " ett ad hominem angrepp tyder på att den person som lägger fram argumentet inte är kvalificerade eller inte förtjänar uppmärksamhet, och det är allmänt anses vara en bedräglig diskuterar teknik.

Vilken typ av logik representeras av ett överklagande till åtlöje inte skall förväxlas med en reductio ad absurdum, ett argument teknik som plockar isär en fordran och illustrerar en potentiell motsättning som kan uppstå om påståendet var sant. Denna "sänkning till absurda" kan ibland vara ett användbart sätt att illustrera den svaga en punkt. Den kan också användas för att distrahera folk från innehållet i ett påstående. Men startar en reductio ad absurdum vanligtvis med en fast punkt, snarare än ett hån.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.