Vad är en "Wild Goose Chase"?

En vild goose chase är en strävan som kommer sannolikt att bli meningslös och fruktlös, som i "vi gick på en vild gås jakt för antikaffär hon berättade om, men vi kunde bara inte hitta den. " Detta English idiom har använts sedan den 16: e århundradet, med det första registrerade användning som förekommer i Shakespeares Romeo och Julia . Det kanske förvånar dig att lära sig att en vild gås jakt faktiskt har något att göra med vildgässen, trots namnet.

Denna slang term refererar till en typ av häst ras som var populär i vissa delar av England i 16th century. I en vild gås jakt skulle pack hästar följa en ledare, ofta antar en formation som vardagligen liknade en flock gäss. Denna typ av loppet var mycket utmanande och spelarna ofta kommenterade att det var svårt att förutse resultatet av en vild gås jakt, än mindre nytta av det. När Shakespeare använde den, han menade att det i en metaforisk mening, med hänvisning till en av Romeo TANKLÖS planer som en "vild gås jaga", vilket innebär att Romeo var ombord på ett äventyr som förmodligen skulle vara förgäves. Han syftade på en vild gås jakt som en situation där en person anger en väg som är svår att följa, precis som leder hästen i en vild gås jakt. Som det ofta hände med färgstarka ord och idiom i Shakespeares verk, var tog den slang sikt upp av den allmänna befolkningen.

Flera 18th century ordböcker tyder på att en vild goose chase är direkt relaterad till jaga vilda gäss, med hjälp av Svårigheten med att hantera och valla gäss som en förklaring till detta idiom. Detta illustrerar ett exempel på backformation, där människor uppfinna en ursprunget till ett ord eller en fras att komma med en förklaring som är meningsfullt för dem, snarare än att forska själva roten av idiom eller ett ord.

The wild goose chase i betydelsen en hästkapplöpning är borta, men formspråk har levt vidare i modern engelska. Man kan åka på en vild gås jakten på en viss plats, person eller föremål, eller mer abstrakta begrepp som information och idéer. Många människor kan komma på några exempel på vildgås jagar de har letts om, både bokstavligt och metaforiskt. I båda fallen, man uppfattar i allmänhet en vild gås jakt som en frustrerande slöseri med tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.