Vad är damoklessvärd?

damoklessvärd är ett objekt i en grekisk legend som syftar till att belysa de faror att vara i en maktposition. Begreppet används ofta i populärkultur att tala om ett överhängande hot eller fara med idiom "damoklessvärd" med hänvisning till ett sådant hot som går tillbaka till omkring 1747, tillsammans med tillhörande begreppet "hänger på en tråd. "Historien om Damocles är relativt kort, och därmed många är bekanta med den.

Enligt legenden var Damocles en hovman i palatset av Dionysios II, en kung som regerade Syrakusa under 4: e talet f. Kr. Liksom många hovfolk, smickrade Damocles ständigt kungen, i hopp om att han skulle få en situation med större kraft i domstol. Tydligen, Dionysius trött på att ständigt smicker, och han frågade Damocles om hovmannen vill byta plats för en dag, för att se hur det skulle vara att vara en linjal.

Damocles ivrigt utlovat, och tillbringade en dag som väntat på från kungen och andra tjänare. Mot slutet av dagen, när du sitter vid middagsbordet, såg Damocles upp och ser en tung svärd avbröts direkt över hans huvud, hängde på ett hår. I panik, frågade han Dionysius om innebörden av svärdet, och härskaren förklarade att han ville visa Damocles hur det var att vara i en maktposition, vilket kan tyckas privilegierade från ett avstånd till den avslappnade ögat men som egentligen var riktigt farlig.

Svärdet livrädd Damocles in flyr från domstolen, utan mer tankar om makt i hans huvud, och liknelsen om damoklessvärd blev en symbol för de dolda farorna med makt. Timaios, en antik grekisk historiker, berättade liknelsen om den damoklessvärd, och det togs upp av Cicero flera århundraden senare, in populärkulturen i Europa. In the 17th century, dök begreppet damoklessvärd i många verk av populära författare och konstnärer, gör många människor i väst känner till idén även om de inte hade läst Cicero.

Begreppet hänger på en tråd som ledare är mycket viktig. Det illustrerar den otroliga fara som många ledare befinner sig i, eftersom de ofta omringade på alla sidor både bokstavligt och bildligt talat, gör sina positioner långt ifrån njutbar. Damoklessvärd är en dyster påminnelse om att makten kommer med många bifogade faror.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.