Vad är "The Yellow Wallpaper"?

"The Yellow Wallpaper" är en berömd novell skriven av Charlotte Perkins Gilman 1892. Idag är det ofta lärs ut på gymnasiet och kurser högskola som ett tidigt exempel på feministisk litteratur. Historien ses som en kritik av begreppet kvinnans "hysteri" och medicinsk praxis av tiden. "The Yellow Wallpaper" berättas av en kvinnlig talare som har varit instängd i en säng efter hennes barns födelse, på grund av hennes förmodade "tillfälligt nervös depression. " Hennes läkare hävdar att återvända till hälsa, måste hon ligga i sängen i flera veckor i taget, utan mental eller fysisk stimulering av något slag. Allt hon behöver titta på är den gula tapeten i rummet.

Berättelsen består av en serie av journalposter, där talaren mediterar på hennes situation, och snart börjar hemsöka över den gula tapeten. Eftersom historien fortsätter hennes journalposter bli främling och främling, tills hon börjar beskriva en kvinna inne i tapeten skriva ut, fångade inne i väggen. Vid slutet av "The Yellow Wallpaper" talaren tror att hon själv har flytt från tapeter, och inte längre minns vem hon är, i berättelsens slutscenen går mannen ut på golvet, och hon kliver över hans benägna kroppen att fortsätta vandring genom rummet. "" The Yellow Wallpaper grundade sig på personliga erfarenheter av Charlotte Perkins Gilman, som drabbades av en svår nervsammanbrott och depression. Hennes läkares råd var en "vila botemedel", där hon aldrig skulle åter röra en penna, penna eller pensel, förbjudna från alla akademiska eller kreativa sysselsättningar. Gilman följde läkarens råd i tre månader, men insåg att behandlingen vållade henne ännu mer psykisk smärta. Efter att ha gett upp behandlingen, skrev hon "The Yellow Wallpaper. "Hon skickade en kopia av berättelsen till sin läkare, men han svarade aldrig.

Gilman har skrivit att" The Yellow Wallpaper "var" inte avsedd att lotsa galen, men för att rädda människor från att drivas galen, och det fungerade. "Många år senare upptäckte hon att hennes läkare hade slutat förskrivning sängläge som behandling för kvinnor, liksom många andra. Idag är Gilman's story ses som ett manifest både för kvinnor och för de psykiskt sjuka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.