Vad är The Amber Spyglass?

The Amber Spyglass är både namnet på den tredje och sista boken i Philip Pullman's His Dark Materials Fantasy-serien, och namnet på en fiktiv objekt i dessa böcker. Objektet tillåter en person att se den mystiska Dust, utan särskilda villkor såsom Aurora Borealis inträffar.

The Amber Spyglass är den i särklass mest kontroversiella av de tre böckerna i serien. Boken avslutas med den slutliga nederlag för myndigheten, samt vad som verkar vara en dold hänvisning till sexuell intimitet mellan barn-huvudpersonerna i böckerna. Boken handlar om kriget mellan Lord Asriel armé och himmelriket, samt forskaren Mary Malone och hennes resor i ett främmande universum och upptäckter om naturen damm. I Amber Spyglass Mary Malone finner sin väg in i ett helt annat universum antingen vår eller universum av Lyra. Detta universum är befolkat av en kännande ras kallas mulefa, som är mycket olika till utseende och samhälle än människor. De har inga taggar, och är diamantformade. De har en lång snabel som de använder för att manipulera objekt och även att kommunicera. De verkar leva i en pre-tribal inställning, med en låg teknisk nivå och tätt sammansvetsade samhällen. De har också en mycket välbevarad historia, men som verkar vara muntligen gått ner. Det verkar gå tillbaka ungefär 33. 000 år, till den tidpunkt då Dust först började interagera med tävlingar i hela universum, vilket ger upphov till moderna medvetandet. De verkar ha en mycket positiv interaktion med dammet, utan läroämbete eller liknande organ som är föremål för den myndighet som anges i deras samhälle. De har sin egen version av berättelsen om Adam och Eva, men snarare än att se det negativt som ett uttryck för första synden, de ser det positivt. Kanske på grund av detta förhållande för damm, eller kanske av en annan anledning, kan de se Dust med blotta ögat, och kan berätta för Maria om det.

Ursprungligen Mary inte som mål att bygga Amber Spyglass. Hon försökte först bygga något som skulle hjälpa fånga dammet och spara de jättelika träden att mulefa hade märkt var döende. Hon gjorde ett blad av lack från sav från träden, och råkade lägga märke till att när två av dessa skivor hölls på avstånd från varandra och överdragna med olja från träden, kan Dust ses genom dem. Oljan själv verkar ha någon slags relation till stoft, som mulefa använda den som en del av deras relation med fröhus från stora träd, som tycks vara deras motsvarighet till demoner och själar.

När Mary har upptäckt denna användning för sin ark lack, det mulefa hjälpa henne göra en bambu tub att montera två skivor i, vilket resulterade i Amber Spyglass själv. Den bärnstensfärgade hänvisar till färgen på lackerade sav, och inte bokstavlig bärnsten. Maria fortsätter med att använda Amber Spyglass att studera Dust och att fastställa att det är ur världen.

Både alethiometer och Aesahaettr, The Golden Compass och subtil kniv att ge sitt namn till de två första böckerna, kräver en viss sinnesstämning att användas på rätt sätt. Sinnet måste få driva något medan fokus behålls, i det som kallas negativ förmåga. The Amber Spyglass, dock inte kräver några speciella mentala tillstånd. Enkelt tittar genom Amber Spyglass tillåter Dust att se. Men om det är negativt kapacitet används, lämnar användarens medvetande kroppen och går in i dammet i sig, så att användaren kan faktiskt upplever Dust mer invärtes.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.