Vad är Phatic kommunikation?

För de flesta av oss, en genomsnittlig dag är fylld med phatic kommunikation och vi inte ens märker det. I själva verket skulle utgifter 24 timmar utan någon form av phatic kommunikation nog verkar mycket främmande och onaturligt. Föreställ tillbringat en hel dag utan att små prata med din familj, svarar i telefon med ordet "hello", att säga till någon ha en bra dag, eller diskutera vädret med en ny kund. Dessa stereotypa fraser och tid slitna startande konversation är perfekta exempel på phatic kommunikation.

Phatic kommunikation kan vara verbalt eller icke-verbalt. En enkel våg vid en medarbetare eller tummen upp signalen till en vän kan anses phatic kommunikation, på samma sätt som en vanlig konversation på banken skulle vara kvalificerade. Vi kan kalla det small talk, men i verkligheten skulle vi alla gå förlorade utan någon form av phatic kommunikation.

Sociologer som studerar konsten att mänsklig kommunikation tyder på att phatic kommunikation, till exempel diskutera vädret, öppnar en social kanal. Detta i sin tur kan leda till mer betydande eller saklig kommunikation. Mycket få människor börjar och slutar samtal med raka fakta-phatic kommunikation som ett handslag hjälper uppsättning scenen först. Den nuvarande Internet chattrum miljön är ett utmärkt exempel på phatic kommunikation. Införandet av ett nytt chattrum deltagare är ofta slentrianmässiga och rituellt, så chatters lätt i det sociala konversationer utan trycket att vara informativ eller faktastyrda. är Phatic kommunikation också hittas varje dag på arbetsplatsen. Receptionister använda rutin hälsningar börja och avsluta telefonsamtal. Medarbetare ofta social "water cooler" samtal om gemensamma händelser eller frågor. Mycket av vårt dagliga arbete rutiner kretsar kring dessa till synes triviala stunder av social kommunikation. Det är viktigt att utveckla effektiva phatic kommunikationsförmåga, måste man också erkänna varierande grad av komfort med processen. Vissa människor är helt enkelt inte bekväm med tanken på att göra meningslösa "småpratet". Andra verkar omfamna sociala ritual phatic kommunikation, även till den grad att undvika mycket fakta samtal med andra.

Kommunikation experter menar att hitta en medelväg, med phatic kommunikation som ett sätt att öppna upp mer omfattande samtal. Alltför stor vikt vid småpratet kan göra en person verkar ofokuserad och pratsam, medan alltför lite kan göra någon visas akter eller oåtkomlig. Tricket ligger i att hitta en lämplig balans mellan faktisk och phatic kommunikation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.